Свиренето на пиано - ценно упражнение за детския мозък

Подобрява паметта и вниманието

Снимка: Guliver / iStock

Децата, които учат пиано, след упражненията са по-съсредоточени, без значение с какво се занимават и по кой предмет учат. Освен това те запомнят повече информация, защото свиренето на пиано

стимулира работата на детския мозък

Екип учени от Чили установи, че заниманията с този музикален инструмент помагат на детето да се съсредоточи върху следващите задачи, с които ще се захване, а обемът на паметта му по-нататък в живота е много по-голям, в сравнение с този на връстниците му, които не свирят на пиано. Това се случва, защото тези зони в мозъка, които отговарят за слуха и вниманието, са особено активни по време на уроците по музика.
Децата, които учат пиано,

изпитват по-голямо удоволствие и от четенето,

по-съсредоточени са и имат много когнитивни предимства, именно благодарение на музиката. При това въобще не е задължително в бъдеще те да стават музиканти и да посветят живота си на пианото. Самото свирене оказва положително въздействие на работата на мозъка им.
Екипът учени наблюдавал 40 деца на възраст от 10 до 14 години. Като половината свирили в продължение на 2 години и се упражнявали по 2 часа седмично. Те също така вземали участие в рецитали и концерти. Останалите от контролната група не свирили на никакви музикални инструменти. 
Учените установили разликите след серия от аудиовизуални тестове, с които оценявали паметта и вниманието им. Така стигнали до извода, че свиренето на пиано е ценно упражнение за мозъка, пише The Daily Mail.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа