Точки вместо шестобалната система на външното оценяване след IV и VII клас

Новият начин щял да бъде по-справедлив за учениците

Снимка: Shutterstock

С точки, вместо с оценките от шестобалната система, ще се оценяват учениците на изпитите за Национално външно оценяване в IV и VII клас, съобщи за „Дарик” зам.-министърът на образованието Диян Стаматов.

По думите му това ще стане факт чрез Държавния образователен стандарт за оценяването. Той ще бъде качен за обществено обсъждане на сайта на министерството до края на седмицата. Стаматов обясни, че шестобалната система за оценяване не е достатъчно прецизна при изпити чрез тест, докато оценяването посредством точки е по-точен.

Според Диян Стаматов новата скала за оценяване чрез точки, а не с оценки, ще бъде по-справедлива за учениците.

„При поставянето на много въпроси в един тест по български език, или при решаването на много задачи по математика трябва да се отчитат показаните резултати на учениците при всеки положителен верен отговор. Точковата система е много по-справедлива и по-съвременна, защото тя позволява много по-голяма гъвкавост, яснота и точност при оценяването, докато при шестобалната система все пак резултатите на един ученик могат да бъдат отразени само в 2, 3, 4, 5 или 6”, каза зам.-министърът на образованието.

„Ако отговорът е непълен, но все пак е верен донякъде, съвсем разумно е да се даде някаква точка. Ако пък е съвсем неверен, няма да се даде никаква точка. По този начин може всичко, което е отговорено при отворените въпроси, да се оцени много по-точно и ясно. При шестобалната система това няма как да се случи с тази прецизност”, обясни Стаматов.

Според него точковата система работи вече в много държави.

Източник: Мениджър нюз

Коментари
Последни видеа