Четвъртокласниците и гъдулката

Фолклорният инструмент влиза в образователна програма за класическа музика

19 октомври 2016 г.

Гъдуларката Деси Тодоров ще обучава хлапетата

Снимки: "Фортисимо клас"

Гъдулката е новият инструмент, който става част от единствената по рода си образователна програма за класическа музика Фортисимо клас.

Вече 6 г. професионални музиканти влизат в часовете на паралелки от IV клас, за да запознават децата със симфоничните инструменти: цигулка, виолончело, китара, флейта и кларинер (обой), тромпет, барабани. След демонстрация как се свири, всяко от децата получава инструмента, опитва се да засвири на него и научава любопитни истории за музикални техники, велики композитори и техните най-популярни произведения.

Известният цигулар Хари Ешкенази в един от класовете

„Към славния отбор на класическите инструменти достойно се присъединява гъдулката, основен фолклорен инструмент. Решихме да е тя, защото отдавна искахме да добавим народен инструмент и да го представим пред децата, а и тя е близо до цигулката. Ще видим как ще се приеме и имаме идеи да добавяме още народни инструменти“, споделя Хари Ешкенази, директор на програмата. 

Десислава Тодоров, която свири от 8-годишна в ансамбъл "Чинари", ще обучава децата. „В моя урок представям класическата многострунна, тракийска гудулка. Най-важното за нея са четиринадесетте струни, интересната форма, начина на държане. Ще запозная децата с уникалностите на нашия фолклор: неравноделните размери и различните области.

Свиря им няколко от знаковите произведения за гъдулка в нашата музика. Искам децата да задават много въпроси, да се заинтерсуват, искам след урока да се приберат вкъщи и да разкажат на родителите си, да потърсят в интернет някой от нещата, за които съм говорила или гъдуларите, които съм споменала“, разказва Деси.

Ученици от програмата на концерт в зала "България"

За всички тези години Фортисимо Клас е успял да достигне до над 14 000 деца в повече от 120 училища в страната. Програмата е с подкрепата на фондация „Америка за България“, допълва Хари.

Коментари
Последни видеа