Киното влиза в учебни програми

50 модерни преподаватели включват кинообразование за 2500 ученици

26 април 2017 г.

Будни ученици и иновативни учители вече прилагат нов метод в обучението благодарение на европейската програма по кинообразование CinEd.

Става дума за лесна за ползване безплатна онлайн платформа, в която има колекция от европейски филми и специално разработени педагогически материали към тях на няколко езика.

Така ученици на възраст от 6 до 19 години могат да гледат в организирани колективни прожекции образци на европейското кино. Сред тях са както класики като Лудият Пиеро (1965) на Жан-Люк Годар и Първият учебен ден на Жак Розие (1955), така и съвременните Подслон (2010) на Драгомир Шолев, Малка Светлинка (2003) на спечелилия наскоро голямата награда на фестивала в Берлин Ален Гомис и Най-щастливото момиче на света на емблематичния за румънската нова вълна режисьор Раду Жуде (2009).

Кадър от филма "Лудият Пиеро"

Чрез специално разработени обучения CinEd подготвя и учители да използват нов подход в работата си с децата и тийнейджърите. Той е създаден на базата на сравнение и връзки между образи, филми, киното и другите изкуства.

Ползвайки качени в платформата методически материали, преподавателите могат да стъпят на същите филми като отправна точка, за да развият творческо мислене, чувствителност, вкус, умения за анализ и дискусия, познания относно кинематографичните техники и езика на киното и изобщо да променят традиционния модел на общуването  учител-ученик.

"Педагогическият метод, който CinЕd развива, е модерен и адаптиран към динамиката и всекидневието на съвременните ученици, белязано от бързи, рeзки и продължителни промени в начина, по който виждаме, получаваме, разпространяваме и продуцираме образи", разказва Ралица Асенова, главен координатор на проекта за България. 

„Днес наблюдаваме образите през множество екрани: от най-големия в кинозалите до най-малките - тези на мобилните телефони, минавайки, разбира се, през телевизията, компютрите и таблетите. Младите хора са буквално затрупани с изображения. Въпросът е как младежите се отнасят и разбират образите от екрана. Методът, който CinEd предлага, е много прост и същевременно много сложен – знанието да идва от самите тях като зрители.“

"Няма невъзможен за показване или за разбиране филм“, допълва  Арно Е - френски кинокритик, преподавател във Френското висше училище по кино La fémis, който беше в България за поредната среща със зрители от софийски гимназии.

Мащабният проект е иницииран и координиран от централата на Френския институт в Париж, а в България е представляван от сдружение „Седем”. Съфинансиран е по Столична програма „Култура” на Столична община на 2017г. Останалите партньори по проекта, подкрепен от програма „Медиа” на Европейския съюз, са неправителствени организации с богат опит в неформалното кинообразование от Испания, Италия, Португалия, Румъния, Чехия и Финландия. Френската национална филмотека пък координира педагогическите дейности.

До края на тази година се очаква 2500 ученици от над 30 училища  в цялата страна да посетят организирани прожекции и дискусии по програмата. Чрез обучения в 3 града над 50 модерни преподаватели ще са запознаят с възможностите на платформата. 

В края на юни предстои безплатно еднодневно обучение за столичните учители. Организирана е и лятна киноакадемия в с. Дерманци.

За 2018 г. се предвижда мащабите на проекта да се разраснат значително и киното да влезе във все повече класни стаи.

За повече информация и записване за прожекции: cinedbulgaria@gmail.com

За регистрация на платформата: cined.eu      

 

 

Коментари
Последни видеа