5 медала за наши ученици на Европейската олимпиада по физика

Спечелиха сред 280 състезатели от 57 държави

29 юли 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Български ученици обраха медалите на Европейската олимпиада по физика. Те спечелиха един златен и четири бронзови медала.

Петимата ни гимназисти завоюваха петте медала в конкуренция с над 280 състезатели от 57 държави.
„Доволен съм от резултата, това беше първият ми медал от сериозно международно състезание по физика и съм доволен, че успях да го завоювам. Ще продължа да се подготвям за бъдещи по-добри успехи“, каза  пред БНР Александър Илиев от СМГ, носител на бронзов медал.

“На 20-и юли започнахме с теоретичен кръг. Събирахме се във Физическия факултет на СУ и влязохме в стая, в която ни наблюдаваха с камери, за да може да е сигурно, че не преписваме, тъй като олимпиадата се провежда дистанционно. Имаше три теоретични задачи на първия етап, които бяха от разнообразни раздели на физиката и изискваха творческо мислене, което е характерно за тази олимпиада“, допълни той.

“За първи път се занимавам с ръководене на олимпиади, почти няма общо с участието ми като състезател, по-скоро работата беше организаторска. Превеждахме задачите, после ги проверявахме, за да разберем откъде може да се получат повече точки понеже в това състезание има т.нар. "модерации" – учениците спорят за повече точки“, каза ръководителят на българския отбор Георги Александров в интервю за “12+4“.

 

Коментари
Последни видеа