БГ илюстратори – звезди на Панаира на книгата в Москва

Капка Кънева и Ясен Гюзелев – лауреати на изложението, Виктор Паунов с почетна грамота

06 септември 2019 г.

Хартиена пластика на Капка Кънева

Трима български илюстратори попаднаха в селекцията на най-добрите художници на книги на тазгодишното издание на Международния панаир на книгата в Москва. Ясен Гюзелев и Капка Кънева са сред победителите в конкурса „Образ книги“, а колегата им Виктор Паунов получава почетна диплома.

Церемонията по връчването на наградите е утре - 7 септември от 14 часа руско време. Тогава ще бъде обявен и носителят на Гран при от състезанието. Като лауреати в своите категории Гюзелев и Кънева имат реални шансове за Голямата награда.

Московският панаир на книгата е сред най-мащабните арт събития в Русия със стотици участници от цял свят – в тазгодишното му издание се включиха изложители от 33 страни. Конкурсът „Образ книги“ се провежда за 12-и път в рамките на панаира.

Ясен Гюзелев спечели журито с работата си над „Пътешествие до центъра на Земята“ от Жул Верн по поръчка на испанско издателство и се нареди сред лауреатите в категория „Най-добри илюстрации към произведения на художествена литература“.
Феноменалните хартиените пластики, създадени от Капка Кънева за „Железния човек“ от Тед Хюз по покана на българското издателство „Лист“, пък й осигуриха доминация в раздел „Най-добри илюстрации към произведения за деца и подрастващи“. В същата категория грамота получава Виктор Паунов за илюстрациите си към „Котаракът Франт и загадъчният остров“ от Иван Раденков, издадени от „Ентусиаст“.

Коментари
Последни видеа