Избери професия в Седмицата на професионалните умения

За ученици от V до VII клас

30 октомври 2019 г.

Илюстрация: Shutterstock

Двойно повече участници в сравнение с миналата година вземат участие в Седмицата на професионалните умения в България, която ще продължи до 31 октомври, съобщава БНР.

Събитията, които се организират за четвърта година у нас, са част от европейската инициатива “Европейска седмица на професионалните умения”.
Те са организирани от 196 професионални гимназии, 41 средни училища с професионални паралелки, 9 обединени училища с професионални паралелки, над 550 фирми и представители на местните власти в цялата страна.
Над 800 покани за посещения в инициативата “Дни на отворените врати” са заявени от фирми, професионални гимназии, средни и обединени училища с професионални паралелки и държавни институции в цялата страна.
Ученици от V до VII клас ще имат възможност да посетят фирмите, за да се запознаят с професиите и да могат да направят своя ранен професионален избор.
Предвидени са още изложби, открити уроци, ученически конференции, кръгли маси, презентации, демонстрации, срещи на известни възпитаници на професионални гимназии с настоящи ученици, състезания по професии и др.
Инициативите ще съберат на едно място ученици, родители, представители на образованието, бизнеса и местните власти.

Под мотото “Открий своя талант“ във всички държави на Европейския съюз се представят възможностите за обучение и кариера, които професионалното образование и обучение предлага.
Подобни събития у нас ще има и през следващите седмици като част от празниците на различните професии.
През месец ноември Българската мрежа на Глобалния договор на ООН ще проведе за поредна година “Детски базар на професиите“, за да предостави възможност за ранно професионално ориентиране и да насърчи съзнателния избор на професия, която носи удовлетворение.

 

Коментари
Последни видеа