Избраха най-добър в света детски писател за 2020

Обявиха лауреатите за наградата на името на Ханс Кристиян Андерсен

12 май 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Международно жури за детска литература обяви най-добрия детски писател в света за 2020 г.
На официалния сайт на организацията  бяха публикувани имената на лауреатите за наградата на името Ханс Кристиян Андерсен.
Тази година престижната награда получава американската писателка Жаклин Удсън, а за илюстация – Албертин Зуло от Швейцария (по-известна като Албертин- Albertine).

Жаклин Удсън дебютира като автор в 1990 г. И вече има над 30 книги, а също така и 13 кратки разказа.


 

Снимка: Guliver / Getty

Темите им са различни: отношенията в приемните семейства, междурасови конфликти, злоупотреба с наркотици, програми за защита на свидетели ... Но всички имат нещо общо - лирично повествование, силни характери и безкрайно чувство на надежда и оптимизъм, с които тя зарежда читателите.
Една от най-известните книги на Удсън е автобиографичния роман „Мечтите на кафявото момиче“ (Brown Girl Dreaming, 2014).
Героите на Жаклин Удсън често са афроамерикански тийнейджъри, отраснали в Харлем. Една от книгите ѝ е посветена на група фенове на легендата на рапа Тупак Амару Шакур, които искат да живеят като него.
Тя е носител и на друга престижна награда – през 2018 получава отличие за литература на името на Астрид Линдгрен.

Отличената за илюстрации Албертин работи заедно с мъжа си – писателят Джермано Зуло. Съвместният път им носи много престижни награди.
Международният съвет по детска литература отбелязва, че рисунките ѝ са пълни с хумор и живи. В илюстрациите тя използва тънки линии и много ярки и весели цветове.
Наградите на името на Андерсен са едни от най-престижните в областта на детската литература. Много медии ги наричат дори „нобелови“ в сферата на детско-юношеската литература. Те се връчват веднъж на 2 години на писатели и илюстратори като признание за цялостното творчество и за особен принос в световната литература.

 

 

Коментари
Последни видеа