Как да засилите математическите умения на детето си

От самостоятелно разрязване на пицата до игра на "Монополи"

25 май 2020 г.

Снимка: Shutterstock

Всеки иска детето му да има добра логика и да се справя по математика.

Математиката е наука, от чието овладяване зависи кариерата на хората, които се занимават с технологии, финанси, банково дело, инженерство – все професии на бъдещето. Тя може да бъде доходоносна и интересна. Не е лесно обаче едно дете да бъде заинтригувано от нея, ако тя не му се отдава.

Дали вселената от цифри, формули и уравнение може да събуди влечение,  зависи от множество фактори - от гените до преподавателя по този предмет в училище. Има обаче няколко простички начина, чрез които родителите могат да засилят уменията и интереса на детето си към нея. И дори потенциално да го превърнат в математически гений.

Как може да стане това разказва Business Insider. Авторите в американския бизнес сайт цитират дискусии по темата в Reddit. На базата на мненията в тях и популярни тези на професионални математици, те определят 13 действия, чрез които родителите могат да насочат вниманието на детето си към математиката още от ранната му възраст. Може би ще се изненадате, че някои от тях имат отношение към математическите умения на децата.

Други вероятно прилагате, без да подозирате. Съветите са следните:

- Купете на детето си конструктор „Лего“. Помага за развитието на концептуалното мислене в големи мащаби.

- Купете му детски карти за игра. Отпечатвани от 1991 г., според множество математици те са вдъхновяващи. Провокират идеи за променливи, комбинации и теории на вероятностите.

- Научете го да прави оригами жерав. Сгъването на хартията в тази нейна сложна форма привлича интереса към геометрията. Освен това така се засилва осезаемото учене.

- Задавайте му често въпроси, за чиито отговори трябва да прави оценки и математически изчисления. Въпроси, обратни на специфичните, задавани им по математика в училище.

- Запишете го на уроци по музикален инструмент. Доказано съществува връзка между абстрактната математика и музиката. Някои умения, нужни за добро представяне в музиката – отдаденост, творчество, импровизация и бързина в мисленето – са ключови и за успеха в математиката.

- Насърчавайте го да се занимава със занимателно-познавателни игри като „Монополи“ или „Не се сърди човече“. Или пък например американската игра „Go”. Развива стратегическото мислене.

- Научете детето си да играе шах. Повишава аналитичните умения и способността да се премахват възможности от уравнения, съществуващи в ума.

- Позволете на порасналото си дете да разреже пицата или тортата. Преди това го попитайте на колко парчета според него може да се раздели.

- Купете му комплекта за фокуси с карти за игра „200 магически трика“.

- Купете му всяка книга от Мартин Гарднър. Тези книги са перфектни за всеки, който търси математически предизвикателства. Съдържат интересни задачи.

- Пуснете му невероятното филмче „Доналд Дък в страната на математиката“.

- Покрийте кухнята с мозайка от два вида плочки. Наблюдаването на съчетанието на тези правоъгълни и триъгълни геометрични конструкции на пода подобрява идентификацията на модели и уменията за конвергенция в ума на най-малките.

- Купете му калкулатор и го сложете при играчките му.

Мениджър Нюз

Коментари
Последни видеа