Музикален филм възражда последната песен на Васил Левски

БНТ със специални програми на 180-годишнината от рождението на Апостола

17 юли 2017 г.

Даниел Спасов, Виолета Маринова и Милен Иванов в кадър от филма

Снимки: БНТ

По случай 180-годишнината от рождението на Васил Левски БНТ ще излъчи специални програми, посветени на събитието.

Дискусионният формат „История. BG“ се връща с извънредно издание на 17 юли (понеделник) в познатото време, за да разкаже на зрителите непознати детайли от живота на един от най-великите българи.

Веднага след него – от 22:00 часа по БНТ1 - е премиерата на музикалния филм „Песните на Левски“, който отдава почит на личния свят на Апостола на свободата.

Продукцията е различен поглед към духовното наследство на Дякона, защото е вълнуващо пътуване през времето и песенния му свят. За революционното дело на Васил Левски се знае много, но малцина съвременници са запознати с подробности за неговото лично пространство, в което песента е присъствала всеки ден - в мигове на усамотение и сред хора, в тъжни и радостни моменти.

"Космически гласове от България" в кадър от филма

БНТ издири 14 от любимите песни, които Левски е пял през краткия си живот. Това са хайдушки, исторически, революционни и възрожденски песни, както и църковни песнопения, като част от тях са запазени в неговия бележник. Те ще прозвучат в ефира на обществената медия с нови записи и аранжимент, специално създадени за филма.

В изпълненията се включиха повече от 50 изявени певци: „Мистерия на българските гласове“, хор „Космически гласове от България“, квартетите „Юдит“, „Славей“, „Светоглас“, „Ева квартет“ и др. Новите аранжименти са дело на музиковеда, фолклорист и композитор акад. Николай Кауфман, водещият на предаването „Иде нашенската музика“ на БНТ Милен Иванов, музикантът от Оркестъра за народна музика на БНР Недялко Недялков и др.

Идеята за музикалния филм идва от друг проект на БНТ – „Левски в моя град“, който продължава и в момента. В процеса на работа, редакторът на „По света и у нас“ Весела Смилец открива разказа за последната песен на Апостола. Това е една забележителна история, свързана с неговата смърт, документирана в книгата „Моят роден град София“ на Райна Костенцева.

Преди да отиде на бесилото, вместо последна дума, Дякона се изправил и започнал да пее песен на турски език.

„Тази история е изключително красива - да застанеш пред лицето на смъртта с песен. Няма категорични и безспорни доказателства за това, но легендата успя да провокира съвременните изпълнители да се докоснат до духовния свят на Апостола, да се доближат тихо до неговата болка и героизъм.“ – разказва изпълнителният продуцент на филма и един от неговите автори Даниел Спасов.

Сценарист на черно-белия филм „Песните на Левски“ е Димитър Стоянович, режисьор – Димитър Шарков, а главен продуцент – Роберт Ковачев. Кадрите в него са дело на оператора Николай Илиев. Снимките са направени в Драгалевския и Кремиковския манастир, както и сред красивата природа на Искърското дефиле. Всички изпълнители зрителите ще видят в автентични старинни костюми, предоставени от фонда БНТ.

Пътеводител през времето е актьорът Борис Луканов, който разказва историята на всяка една от представените във филма песни.

Сред тях са „На прощаване“ (Счита се, че именно Левски е един от първите изпълнители на известното Ботево стихотворение. Дори при преписването му в своето тефтерче, Апостола прави някои малки изменения.), „Яничари ходят, мамо“ и „Снощи е Янка от Балкан слязла“ (В своята събирателска и изследователска работа  акад. Николай Кауфман среща народни певци и певици, които буквално възкликват за тези две песни, че са били любими на Васил Левски.), „Все за тебе мисля, мамо“ (Някои изследователи приемат, че Левски е автор на тази песен и това е твърде възможно. Апостолът на свободата обичал не само да пее, но е имал и дарба да съчинява текстове за песни, а други редактирал по свой начин и подготвял в удобен вид за песен.), „Отдавна ли си, момне ле, калугерица“, „Слънцето трепти захожда“, „Провикна се мома башнакиня“ и „Не пей, славею“  (Последната песен на Апостола според преданието. Това свидетелство не е доказано. Захари Стоянов твърди, че Левски не говорел добре турски, но не е невъзможно да е знаел някои песни, тъй като по време на Възраждането много от популярните  мелодии  се появяват в различни варианти на Балканите.).

С помощта на Министерството на културата, филмът „Песните на Левски“, както и документалната лента „Левски“, част от поредицата на БНТ „Великите българи“, ще бъдат издадени и на компакт диск. Инициативата е в рамките на кампанията „Да съхраним българския дух“ на министерството.

След тържествената заря от Карлово, на 18 юли от 20.55 ч., БНТ ще излъчи последния епизод от младежкия проект „Левски в моя град“. От 22:05 часа в ефира на БНТ1 ще бъде показана друга музикална творба, посветена на Апастола – „Оратория –реквием „Васил Левски“ по текст на Димитър Точев на композитора Боян Икономов. Спектакълът е съвместен проект за отбелязване на годишнината на Софийската опера и балет, Военната академия, Общобългарския  комитет „Васил Левски”, БАН, Министерство на културата и Столична община.

Коментари
Последни видеа