На училище по време на пандемия

Как в САЩ, Китай, Япония и Израел се подготвят за учебната година (част 2)

02 септември 2020 г.

В първата част на материала направихме кратък обзор на правилата, които ще се спазват и кои училищата ще отворят врати, въпреки пандемията в Италия, Германия, Дания. Сега е ред на втора група страни: САЩ, Китай, Япония и Израел.

САЩ

Въпреки че президентът Тръмп иска всички училища в Америка възможно най-скоро да отворят врати, епидемичната обстановка в страната е различна и всеки щат самостоятелно взема решения.

В Калифорния, например, не разрешават  учебните заведения да бъдат отворени.

Снимка: Guliver / iStock

Забраната ще важи, докато в продължение на 14 дни не бъде регистрирано рязко понижаване на заразените с коронавирус.
Сега обаче властите се опитват някак да намерят по-приемливо решение поне за началното училище.
В Тексас е точно обратното. Учителите са призовани да се върнат в клас, въпреки че както и преди месец, числото на заразени в целия щат е високо.

Един от педагозите - Кели Треливън пише в „Ню Йорк таймс“ , че подобен призив да се върнат към учителските си задължения, може да доведе до това, че повечето добри учители просто ще напуснат и на тяхно място ще дойдат нискоквалифицирани преподаватели.

Социологическо проучване, направено в страната през юли сочи, че 69% от американските родители са на мнение приемът в училищата да се отложи, докато вирусът не е под контрол.
Една от тенденциите по време на пандемията в Америка, беше разкриването на така наречени „мини-училища“ - няколко деца се събират в частен дом и учителите ги занимават като частни ученици.

Китай

Епидемията от коронавирус тръгна оттам, но веднага след като ситуацията в някои региони се стабилизира и случаите намаляха, училищата отново отвориха врати и то още през април.
Спазваха се строги противоепидемични мерки – на входа температурата на децата се мереше, а също така те трябваше да показват на телефоните си „зелен код“ - специално приложение, което изчислява риска от зараза с вируса.
И децата, и учителите в клас трябваше да носят маски (те се сваляха единствено по време на обяд).

В някои училища в Тайван бяха сложени не само единични чинове , но бяха въведени и специални шапки, които изолираха хлапетата и пазеха дистанция от 1,5 метра.

Въпреки строгите мерки обаче се наложи някои училища да бъдат затворени, заради взривове от завърналия се в страната вирус.

Япония

В края на май, когато карантината в Япония приключи, училищата отвориха врати. Учениците ходеха в различни дни на училище, за да не се струпват на едно място.
Навсякъде действаха строги правила: преди началото на занятията температурата на всяко дете се мереше,  те се хранеха на чиновете и по време на храна беше забранено да говорят помежду си.
Лятната ваканция бе съкратена, за да може да наваксат пропуснатия материал. Затова там училището започна още през месец август.

Снимка: Guliver / iStock

Децата в Япония са свикнали да носят маски и преди короновируса. Носят ги винаги, когато в страна започнат да циркулират други респираторни вируси.

Израел

Израел дълго време беше сочена за пример. Там правителство взе  бързи мерки, за да спре разпространението на коронавируса. И в голяма степен успя.
С връщането на децата в училище обаче, ситуацията се промени. Наложи се много училища и гимназии да затворят врати, тъй като имаше много случай на зараза и сред учениците, и сред учителите.

„Когато броят на заразени в страната намалее, хората остават с впечатление, че Covid-19 изчезва. Това обаче илюзия, каза професорът по епидемиология Хагай Левин – Ако сте решили да отваряте училищата, това трябва да става поетепно, като се спазват строги правила.“ 
Един факт, който много се дискутира в Израел е топлото време. Заради горещините много хора не искали да носят маски, а правителството било принудено да свали забраната.
В училищата, пак заради жегите, били пуснати климатици при затворени прозорци. Тези грешки, според някои експерти, са причина за новите епидемични взривове.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа

Всяко утро

01 февруари 2023 г.