На училище по време на пандемия

Как в САЩ, Китай, Япония и Израел се подготвят за учебната година (част 2)

02 септември 2020 г.

В първата част на материала направихме кратък обзор на правилата, които ще се спазват и кои училищата ще отворят врати, въпреки пандемията в Италия, Германия, Дания. Сега е ред на втора група страни: САЩ, Китай, Япония и Израел.

САЩ

Въпреки че президентът Тръмп иска всички училища в Америка възможно най-скоро да отворят врати, епидемичната обстановка в страната е различна и всеки щат самостоятелно взема решения.

В Калифорния, например, не разрешават  учебните заведения да бъдат отворени.

Снимка: Guliver / iStock

Забраната ще важи, докато в продължение на 14 дни не бъде регистрирано рязко понижаване на заразените с коронавирус.
Сега обаче властите се опитват някак да намерят по-приемливо решение поне за началното училище.
В Тексас е точно обратното. Учителите са призовани да се върнат в клас, въпреки че както и преди месец, числото на заразени в целия щат е високо.

Един от педагозите - Кели Треливън пише в „Ню Йорк таймс“ , че подобен призив да се върнат към учителските си задължения, може да доведе до това, че повечето добри учители просто ще напуснат и на тяхно място ще дойдат нискоквалифицирани преподаватели.

Социологическо проучване, направено в страната през юли сочи, че 69% от американските родители са на мнение приемът в училищата да се отложи, докато вирусът не е под контрол.
Една от тенденциите по време на пандемията в Америка, беше разкриването на така наречени „мини-училища“ - няколко деца се събират в частен дом и учителите ги занимават като частни ученици.

Китай

Епидемията от коронавирус тръгна оттам, но веднага след като ситуацията в някои региони се стабилизира и случаите намаляха, училищата отново отвориха врати и то още през април.
Спазваха се строги противоепидемични мерки – на входа температурата на децата се мереше, а също така те трябваше да показват на телефоните си „зелен код“ - специално приложение, което изчислява риска от зараза с вируса.
И децата, и учителите в клас трябваше да носят маски (те се сваляха единствено по време на обяд).

В някои училища в Тайван бяха сложени не само единични чинове , но бяха въведени и специални шапки, които изолираха хлапетата и пазеха дистанция от 1,5 метра.

Въпреки строгите мерки обаче се наложи някои училища да бъдат затворени, заради взривове от завърналия се в страната вирус.

Япония

В края на май, когато карантината в Япония приключи, училищата отвориха врати. Учениците ходеха в различни дни на училище, за да не се струпват на едно място.
Навсякъде действаха строги правила: преди началото на занятията температурата на всяко дете се мереше,  те се хранеха на чиновете и по време на храна беше забранено да говорят помежду си.
Лятната ваканция бе съкратена, за да може да наваксат пропуснатия материал. Затова там училището започна още през месец август.

Снимка: Guliver / iStock

Децата в Япония са свикнали да носят маски и преди короновируса. Носят ги винаги, когато в страна започнат да циркулират други респираторни вируси.

Израел

Израел дълго време беше сочена за пример. Там правителство взе  бързи мерки, за да спре разпространението на коронавируса. И в голяма степен успя.
С връщането на децата в училище обаче, ситуацията се промени. Наложи се много училища и гимназии да затворят врати, тъй като имаше много случай на зараза и сред учениците, и сред учителите.

„Когато броят на заразени в страната намалее, хората остават с впечатление, че Covid-19 изчезва. Това обаче илюзия, каза професорът по епидемиология Хагай Левин – Ако сте решили да отваряте училищата, това трябва да става поетепно, като се спазват строги правила.“ 
Един факт, който много се дискутира в Израел е топлото време. Заради горещините много хора не искали да носят маски, а правителството било принудено да свали забраната.
В училищата, пак заради жегите, били пуснати климатици при затворени прозорци. Тези грешки, според някои експерти, са причина за новите епидемични взривове.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа