Наши ученици конструират робот за разделно събиране на отпадъци

В Европейската седмица на програмирането

10 октомври 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

За пета поредна година Професионална гимназия  "Проф. Д-р Асен Златаров" във Видин се включва активно в Европейската седмица на програмирането. Целта е по забавен и интересен за учениците начин да насочи вниманието им към програмирането и цифровата грамотност, съобщи БНР.

Тази година на Европейската седмица на програмирането са посветени дните от 6 до 20 октомври. По този повод в Професионалната гимназия ще бъдат организирани работилници.

"Учениците ще имат възможност да се докоснат до програмирането на електронни платки, на роботи. Ще имат възможност да наблюдават и вземат участие в тази сфера. Очакваме голям интерес, защото тази година за първи път имаме и такава паралелка, както и практика през лятото",  каза директорът Мариета Георгиева.

Първата работилница ще е на 11 октомври, с ученици от специалностите "Компютърна техника и технологии" и "Приложен програмист".
 Тяхната мисия е да "Да почистим земята". Затова всеки екип ще трябва да конструира робот, програмиран да изхвърля разделно отпадъците.

 

Коментари
Последни видеа