Нова приказка пресъздава библейски истории и влюбва в Родопите

Книгата на Деница Иванова и илюстрациите на Мила Попнеделева-Генова - разкошни

18 май 2018 г.

Илюстрации: Мила Попнеделева-Генова

Толкова добра книжка не бяхме разлиствали отдавна: с интересно разказани и неочаквани случки - препратки към Библията, а в същото време изключително българска - действието се развива в Родопите; поучителна, красива, забавна, естетична и изпипана художествено и всякак - "Близо до облаците" се очаква всеки момент в книжарниците и Новите родители я разглеждат първи пред вас!

В книгата авторката Деница Иванова разказва за две дечица, които са на ваканция в село Гела. Десетгодишния Явор и осемгодишната Ема четат Библията, подарена на момченцето от дядо му и играят на някои от най-известните истории в нея.

"Четат за Ной и играят на потоп, като спасяват животинките, които намират наоколо. Четат за дървото на живота и търсят да си изберат кое дърво от тези в гората, сред която се разхождат, най-много прилича на него", дава примери художничката на книгата Мила Попнеделева-Генова.

Това е много хубава идея на авторката - да накара читателите да се насладят на разнообразието, което разкрива планинската природа, и да се запознаят с някои от най-известните библейски истории.

"Имах два плана за илюстриране. Единият е хубавата природа на Родопите, която исках да се усети от илюстрациите.

По-сложната задача бе с библейските сцени, към които подходих с любов и уважение, като вярваща християнка. Исках да ги поднеса визуално подходящо за деца с нужното уважение към сериозността на темата и с високи художествени качества и мисля, че успях.

Илюстрирах книгата с любов и радост, надявам се това да личи и да се предаде на децата, които я разглеждат.", обяснява Мила.

Коментари
Последни видеа