Редът на раждане влияе на избора на бъдеща професия

Първородните деца по-често стават рокзвезди, отколкото останалите

22 октомври 2017 г.

Снимка: Guliver / iStock

Какво може да повлияе на детето при избора на професия в бъдеще? Британски учени вече имат отговор на този въпрос, след като проведоха уникално изследване, съобщава The Mirror.

Те изяснили, че първородните деца като цяло ги тегли към науката, средните братя и сестри предпочитат да се занимават с управляване на разни неща, а най-малките често се отдават на творчество.

По-подробните резултати на британците отчитат, че големите деца в семейството по-често стават рокзвезди и астронавти - като астрофизика Стивън Хокинг и компютърния гений и физик Тим Бърнърс Лий, родените първи се увличат по-често от наука и техника.

На постовете на генерални директори на компании често застават хора, които имат по-големи и по-малки братя или сестри, тоест средните деца във фамилията. Сред тях с 30% повече са тези, които правят кариера в сферата на управлението, в сравнение с техните по-големи или по-малки братя и сестри. Добър пример за тази тенденция са знаменитите Марк Зукърбърг и Бил Гейтс.

Психолози обясняват, че средните деца често се борят за вниманието на родителите и се учат да живеят в условия на конкуренция, съответно, още от ранно детство усвояват тайните на дипломацията и са по-гъвкави в решенията си.

Най-малките в семейството нерядко предпочитат творчески професии, какъвто е случаят с Йохан Себастиан Бах и Волфганг Амадеус Моцарт.

Изследването показа, че редът на раждане е съществен фактор при определяне на типовете роли и занимания между братята и сестрите. Тази тенденция се проявява често, изключенията са малко“, отбелязва психологът Ема Кени.

Марина Атанасова

 

Коментари
Последни видеа