С маски в общите помещения, но не и в клас

Ограничава се взаимодействието между паралелките в училищата и групите в детските градини

27 август 2020 г.

Снимка: Shutterstock

Дни преди началото на учебната година министърът на образованието Красимир Вълчев обяви в интервю за БНТ какви противоепидемични мерки ще бъдат въведени в учебните заведения във връзка с разпространението на коронавируса.

Стартът на 15 септември ще бъде присъствен

Като влизането в класните стаи е одобрено и от мнозинството родители. Това, разбира се, ще се случи при определени противоепидемични мерки.

Ограничава се взаимодействието между паралелките в училищата и групите в детските градини. Ако има болно дете, стремежът ще бъде да се ограничат физическите контакти на децата извън паралелката или групата. Освен това ще има задължителни и пожелателни мерки за безопасност, като задължително ще се носят предпазни маски, но не в класните стаи, а в общите помещения.

По отношение на оборудването за поддържане на здравословна среда министър Вълчев очерта възможностите с оглед на отпуснатите допълнителни средства. На по-късен етап

Ще бъдат закупени и пречистватели за въздуха в училищата

Ще остане възможността за онлайн обучение, тъй като вероятно ще се налага превключване на системата от обучение в присъствена в обучение в електронна среда, особено в случай на поява на сезонни вируси.

Що се отнася до необходимите изследвания за постъпване в детска градина, министърът обясни, че ще се мисли за по-благоприятен режим, за да няма струпване на хора пред лекарските кабинети. Вероятно ще бъде удължен срокът за подаване на бележките за детските градини.

Матурите засега остават каквито са, но поради автономията на висшите училища, те имат правото да преценяват дали да използват резултатите от зрелостните изпити при бала за кандидатстване. Остава възможността висшите училища да решават дали да имат собствени кандидат-студентски изпити, както и да се полагат допълнителни кандидат-студентски изпити. Ще бъде преразгледано и заплащането на лекторите на базата на нови принципи.

 

Коментари
Последни видеа