Учени: Не бъдете прекалено строги с децата

Могат да имат проблеми с ученето

10 февруари 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Децата на строги родители се учат по-лошо, твърдят изследователи от университета в Питсбърг. Те изучили преките и косвени последствия от строгото възпитание при формирането на характера на детето. Резултатите били публикувани в сп. "Child Development", пише news.rambler.ru.

В началото на изследването участниците наброявали 1482 души, които учените наблюдавали в продължение на девет години - от седми клас.

Накрая от тях останали 1060. Били от различни раси, социални групи, градове.

Съобщавали за проявата на вербална или физическа агресия от страна на родителите върху тях, изследователите събирали информация и за общуването им с връстниците, за склонността им към престъпност, сексуалното поведение, успеха в училище.

Участниците, чиито родители ги въпитавали строго, били по-склонни към девети клас да се подчиняват на авторитета на съучениците си, да проявяват рисково поведение, рано да започват полов живот. Всичко това води до ниска успеваемост и повишава възможността детето да бъде изключено от училището или колежа.

Както обясняват авторите на изследването, това се случва, защото тийнейджърите, чиито нужди не са удовлетворени от най-близките им хора, започват да търсят потвърждение на своята значимост у връстниците си. А това не винаги води до положителни резултати. 

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа