Деца, които прекарват повече време с бащите си, имат по-висок коефициент на интелигентност

Това доказва проучване сред 11 000 души

02 октомври 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Децата, които прекарват големи количества време с бащите си, имат по-висок коефициент на интелигентност и са по-социални в сравнение с тези, които са получавали малко внимание от таткото, показва ново проучване. То се е провело сред над 11 000 британски мъже и жени, родени през 1958 година, пише Тelegraph.

Силното бащинско участие в ранния живот на децата освен това може да подобри бъдещите им перспективи за кариера, според учените от Университета в Нюкасъл, извършили изследването. Те открили също и че мъжете са склонни да обръщат повече внимание на синовете си, отколкото на дъщерите си.

Изследователите предупреждават, че не е достатъчно родителите да живеят заедно. Бащата трябва да участва активно в живота на детето, за да се възползва то от неговото влияние в своето развитие. В анкетата на учените към майките имало въпроси колко често бащата на детето им участва в дейности заедно с тях, включително четене, организиране на излети и общо "качествено време".

Констатациите, публикувани в списание Evolution and Human Behavior, показват, не само, че общуването с татковците увеличава интелигентността на децата им, но има отношение и към уменията и способностите, които малките развиват в бъдеще.

„Изненадващо в това изследване беше значителната разлика в напредъка на децата, които са се възползвали от бащиния интерес и това, че тридесет години по-късно хората, чиито бащи са им отделяли повече време, са станали по-успешни хора", коментира д-р Даниел Котъл, ръководител на проекта. „Данните предполагат, че участието на втори възрастен по време на детството води до ползи по отношение на уменията и способностите, които траят през целия живота“, добавя той.

Изданието цитира и Джон Дейвис, изпълнителен директор на „Фамилии, нуждаещи се от бащи“, който казва: „Надяваме се, че изследвания като това ще доведат правителството до преразгледане на това колко често да общуват родителите от разделени семейства с децата си - те се нуждаят и от баща, и от майка“.

Коментари
Последни видеа

Златна есен

23 септември 2020 г.