Гледаме кинохит с Катрин Деньов като детска съдийка

Филми за правата на детето са част от европейски фестивал у нас

08 септември 2016 г.

Кадър от филма "С високо вдигната глава"

Филми, чиито сюжети са свързани с деца извършители или жертви на престъпления, ще бъдат показани у нас на 29 и 30 септември. Те са обединени в програма „Права на детето“ и са част от третото издание на фестивала „Срещи на младото европейско кино“ , който ще тече в залите на Френския културен институт и „Одеон“ от 26 септември до 2 октомври.

Гвоздеят в тази селекция е филмът на режисьорката Еманюел Берко – "С високо вдигната глава", открил фестивала в Кан през 2015 г.

Той разказва историята на 6-годишния Малони - изоставено от майка си момче, което често е привиквано в съдилищата за малолетни. Един ден, изпратено в изправителен център със строг режим, среща Тес – особено момиче, което ще му помогне да открие смисъл в живота.

Филмът прави в Кан истински фурор, голяма заслуга за което има и Катрин Деньов в ролята на детска съдийка. Той става нещо като манифест на всички педагози, психолози и социални работници, които работят огромна структура за юридическа защита на непълнолетни във Франция. За участието си изключително талантливият Род Парадо получава награда „Сезар” на тазгодишната церемония за най-добър актьор във второстепенна роля и най-добър млад актьор.

Специално за фестивала у нас ще пристигнат френски магистрати, които заедно със свои български колеги от държавни институции и неправителствени организации, както и специалисти от Румъния и Молдова ще дискутират по теми като анти-дискриминация, социално неравенство, отпадане от училище, бездомни деца, малолетни в конфликт със закона и др.

Известно е, че българската съдебна система е длъжник на децата. По света правосъдието за малолетни и непълнолетни протича по съвсем различни, много по-щадящи детската психика правила. Има специализирани детски съдълища, детски прокурори, дори детски съдебни омбудсмани. Разпитите на дете, което е станали жертва, свидетел или извършител на престъпление се провеждат в т.н. „сини стаи“, от обучени модератори-психолози.

Именно подобни добри практики ще бъдат дискутирани у нас, като се очаква да бъдат изработени съвсем конкретни текстове, за да залегнат в проекто законите на подготвяната съдебна реформа в България, в посока по-дружелюбно правораздаване за децата извършители и жертви на престъпления. Програмата „Права на детето“ ще покаже още 4 документални филма. Тя е част от мащабния проект „Перспективи върху детството, образованието и миграцията в Източна Европа“ .

Кадър от "Спартак и Касандра", който е сред филмите в програмата "Правата на детето"

Фестивалът „Срещи на младото европейско кино“ се провежда за трета поредна година и включва още много филми, както на непознати, но обещаващи автори, така и на режисьори-колоси. Предвидени са също безплатни прожекции за ученици, уъркшоп за изработка на филм и представяне на платформата на кинообразование CinЕd.

 

Коментари
Последни видеа