Деца, родители и учители заедно в нов литературен конкурс

За рецензия на детска книга

19 февруари 2017 г.

Снимки: Орлин Огнянов

Гимназисти, студенти, родители и преподаватели ще участват в конкурс за рецензия на детска книга. Националният център за книгата-НДК и „Литературен вестник“ го обяви по време на дискусията „Страшните приказки и измислените герои“ от Годината на детската книга в Литературен клуб „Перото“.

Заглавията, които ще се рецензират, трябва да са публикувани най-рано през 2015 г. Всеки месец най-добрите рецензии ще бъдат отпечатвани на страниците на „Литературен вестник“ и сайтът „Аз чета”, а в края на годината ще бъде издадена книжка със селектираните текстове.

Участниците в дискусията се обединиха около мнението, че децата трябва да се запознават със страшните приказки. Авторът и издател Радостина Николова бе категорична, че страшните приказки помагат и пренасят негативните емоции в една контролирана среда„децата знаят, че щом затворят книгата всичко приключва и остава в нея, а това е изключително важно за детското развитие“.

Приказката допринася и за особено важния момент на интимност между родителя и детето. Тя помага на малкото да се адаптира към външната среда и развива важни елементи като памет и реч.

Проф. Албена Георгиева – фолклорист от СУ „Климент Охридски“- подчерта ролята на фолклорната култура в приказките. „Важен е начинът, по който детето израства и усвоява принципите, по които ще живее. Страшните приказки го подготвят за проблемите, с които трябва да се справи. В живота има и страдание и жестокост, а приказките учат децата, че могат да се справят“, споделя тя.

НЦК дари книги на библиотеката към НЧ „Христо Ботев – 1936” в село Златитрап. Читалището има активна културна дейност и предлага много занятия за деца, включително четене. 

Следващата дискусия от Годината на детската книга ще се състои на 18 март, а темата ще бъде „Ранното детско четене. Книжките за най-малките”.

Коментари
Последни видеа