Коронавирусът няма да доведе до нулева учебна година

Над 90 % от училищата са създали дистанционна форма на обучение

Снимка: Shutterstock

Извънредното положение в страната и преминаването на дистанционна форма на обучение няма да доведе до нулева учебна година.

Това заяви на брифинг пред медиите образователният министър Красимир Вълчев

"С тези 10 дни до 29 март средно ще имаме 22 дни неучебни дни, което надхвърля границата на разумното, на възможното за преструктуриране.Част от часовете за самоподготовка могат да бъдат приравнени на това, което в момента се провежда. Неизбежно ще влезем в решение за компенсиране на част от тези дни, които са неприсъствени.“, заяви Вълчев. „Ако ваканцията е до 13 април, пролетната ваканция ще се трансформира във Великденска. Няма да има нулева учебна година, 60% от нея е минала, за останалия материал са необходими 30-35 дни, които ще търсим да преструктурираме."

От днес над 90 % от училищата прехвърлят занятията си в онлайн системи като Shkolo и Teams

Занятията в занималнята на някои деца се провеждат успешно от учителя във Viber група, като видео връзката не е задължителна, споделят за „Новите родители“ очевидци.

„Там, където има проблем с платформите, днес се изпращат на всички училища указания за работа с платформата на Microsoft – Teams, тъй като тя е единствената, с която МОН има договорни отношения. Създали сме профили там на всички учители и ученици, това обаче е незадължителен вариант, най-добре е децата да работят с тези платформи, с които са свикнали.“, сподели още Кирил Вълчев.

Половината от невключилите се деца днес нямат достъп до компютър или интернет. Става въпрос главно за ромски квартали и малки села. Ще се работи по телефона с деца, които нямат устройства.

Министърът посъветва

Да не се правят планове за почивки през юни

Тъй като няма яснота докога ще продължи настоящата ситуация. Предварителните изпити няма да се проведат, като по думите на Вълчев в това няма нищо драматично. Може да се проведат по-късно, но може и да не се проведат, тъй като предварителните изпити правят така че учениците от 12 клас да не учат пълноценно през последните няколко месеца от образованието си.

Коментари
Последни видеа