Красимир Вълчев: Дигиталното образование е компенсаторно

Министърът даде отлична оценка на преподавтелите за дистанционното обучение

Снимка: Shutterstock

Учебната година ще започне присъствено, но заради ситуацията с коронавируса образователната система ще превключва и на онлайн обучение при нужда. Това заяви просветният министър Красимир Вълчев на конференцията "Образование от А до #. Иновативното училище". Виртуалните класни стаи дават възможност

За наваксване с материала и в случай на грипни ваканции

Вълчев подчерта, че присъственото обучение не може да бъде заместено от онлайн преподаване. „Дигиталното образование е компенсаторно“, подчерта той и даде отлична оценка на учителите, които се справиха в тази тежка ситуация, съобщава Dir.bg. „Нека тя да бъде 5,50.“, каза Вълчев. Той подчерта, че в кризата, в която страната изпадна заради пандемията, се видя, че образователната система е читава и подредена, а хората, които работят в нея, имат отговорно отношение към учебния процес.

„През следващите няколко години учебното съдържание трябва да е визуализирано на 90% и да се заплати на учителите да го направят.“, каза Вълчев. Той добави, че МОН ще продължи с изграждането на STEAM центрове и ще се въведе компютърно моделиране и информационни технологии в четвърти клас.

Вълчев каза, че МОН е осигурило точки на достъп до интернет за необхванати деца от онлайн обучението. За други, които нямат компютри и лаптопи, ще бъдат закупени технически устройства, които ще ползват временно и после ще връщат на училищата. Проблемът на част от тези ученици е не толкова в липсата на компютри и лаптопи, а в

Липсата на отношение от страна родителите към процеса на образование

Министърът на образованието подчерта, че трябва да има баланс в обучението - присъствено и дигитално, защото психолозите отбелязват и странични ефекти, които дава дългото стоене пред компютъра - намаляване на двигателните способности и загуба на умения за социални контакти. Затова Вълчев призова онлайн обучението да е дозирано при децата в началния етап на обучение и да бъде ефективно при прогимназиалния и гимназиален клас.

Коментари
Последни видеа