МОН предлага: Учебната година за 1-3 клас да нарасне със седмица

Занималните да заработят в посока на личностно развитие, а изпитите след 7 клас да включват природни и обществени науки

Снимка: Shutterstock

В учебната година за децата от 1 до 3 клас да бъде въведена допълнителна седмица – това е една от промените, които предлагат от порсветното министерство.

В тези седем дни ще бъдат включени както летни училища

Така и дейности по интереси. На брифинг днес ресорният министър Красимир Вълчев обяви и идеите си за промени в матурите след 7 клас.

„Основните предмети български език и литература и математика не са достатъчни. В националното външно оценяване трябва да се включат и природите и обществените науки. Трудно успяваме да мотивираме учениците за по-задълбочено учене в областта на природните науки. Това се вижда от оценките, и от малкия брой зрелостници, които полагат матури по тези предмети. Затова идеята ни е изпитът по БЕЛ да се съчетае с обществените науки, а този по математика – с природните”, поясни министърът, цитиран от Нова тв. И уточни, че промените биха могли да се въведат от учебната 2022-2023 година.

Експертите искат още да се въведе нов предмет – „Дигитални технологии и креативност“

За учениците в 5,6 и 7 клас.  „Днешното поколение деца ще живее в ера на професии, които изискват взаимодействие с алгоритми”, поясни Вълчев.

Предвижда се името на предмета „Околен свят” да бъде сменено с „Родинознание”. Това няма да доведе до промени в учебната програма.

„Опитваме се да направим концептуална промяна в целодневната организация на учебния ден. В момента тя е слабо регулирана и върви по рамка, поставена преди десетилетия. Учениците, които са на целодневно обучение, нямат време да се включат в други дейности по интереси. Опитваме се да направим преход от занималня към личностно развитие", каза още Вълчев.

Очаква се да има промяна и в скалата за оценяване на матурите. „Минималният праг за успешно полагане на изпит ще бъде 30 точки при максимално 100”, каза ресорният министър. Досега за оценка Среден 3 бяха достатъчни 23 точки.

 

Коментари
Последни видеа