Окончателно: Детските градини отварят на 26 май

Попълваме декларация за съгласие да проверяват температурата на децата ни при прием

Снимка: Shutterstock

Детските градини и ясли в София отварят от 26 май, първият работен ден след почивните дни. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова във Facebook.

От директорите се изисква да организират ежедневна дезинфекция на площадките за игра

И 4 пъти на ден дезинфекция на помещенията.

Здравословно състояние на малчуганите ще се проверява от медицинския персонал на детската градина, като децата с висока температура и грипоподобни симптоми трябва да останат вкъщи до пълното им възстановяване. Родителите трябва да подпишат декларация за съгласието си детето да бъде преглеждано по време на сутрешния прием. Документът се изготвя и скоро ще може да бъде свален и попълнен предварително от сайта на общината или на съответната детска градина.

Дистанция между децата в групата от 1.5 няма как да бъде осигурена, за това

Ще се спазва дистанция между различните групи, персонала и родителите

Увеличава се времето за провеждане на занимания навън при хубаво време, като при игрите навън ще се следи заедно да играят само деца от една група.
Посещенията на родители вътре в помещенията ще остане забранено, както и преди затварянето на детските градини. „Посещението е само по желание на родителите, а нашата препоръка е децата, за които има кой да се грижи, да остават вкъщи. Лекарите нямат притеснения за здравето на децата, но те могат да предават вируса на своите родители, баби и дядовци. За да гарантираме сигурността на персонала, директорите организират поетапно тестване. Част от детските градини и ясли вече са тествали по-възрастните служители и тези, които имат съпътстващи или хронични заболявания. Възложила съм на директорите да влязат в контакт с родителите и до петък да имат приблизително точен брой на децата, които ще посещават детски градини и ясли. По предварителни данни голяма част от децата ще останат вкъщи, но директорите имат готовност да реорганизират работата при събиране на повече деца от една група.“, съобщи Фандъкова.

 

Коментари
Последни видеа

Оставете следа

28 февруари 2021 г.