Ученици ваят паметник на дядо Добри

Идеята: Монументът на доброто да бъде до храм-паметника "Александър Невски"

Снимка: btvnovinite.bg

Ученици от каменоделското училище в село Кунино - единствено по рода си на Балканите, правят паметник на доброто и дядо Добри, наричан още "Светецът от Байлово", разказва bTV.

Младите скулптори се запознали с живота на дядо Добри, дарител на църквата, смирен и благороден човек, който целуваше ръка на дете и се прекланяше пред доброто. 

Автор на проекта е преподавателят в училището Красимир Митов, и е направил два макета - с изправен и седнал персонаж. „Дядо Добри не е някой случаен човек, всички го знаят, всеки си го представя по различен начин, с гълъби, със свещи. Много смирен и в същото време лицето му излъчва някаква светлина”, отбеляза Митов пред медията.

Има още много работа, докато се стигне до камъка, в момента учениците ваят паметника от глина. „Каменоделският занаят е един от най-древните български занаяти. В същото време искаме да дадем послание към младите поколения – да са съпричастни, да даряват, да помагат”, посочи Цветомир Николов, член на Инициативния комитет.

"Крайният резултат трябва да внушава едно - позитивна енергия и хората да се радват на това творение, изработено от нашето училище”, категоричен е дванадесетокласникът Иван.

След като монументът на доброто бъде готов, има идея да се постави близо до храм-паметника "Александър Невски", където приживе често можеше да бъде срещнат най-големият му дарител.

Коментари
Последни видеа