9 начина да повишим детския интелект

Психолог обяснява как опитът ни учи и защо е важно това да започне от раждането

Снимка: Guliver / iStock

„Опитът учи."
Монтен

Интелектът не се появява с раждането, но може да се развива от първите дни на детето. Оксана Баркарова - психолог, невропсихолог, специалист по психосоматични заболявания разказва как може да стане това пред letidor.ru.

"Влюбени в своето дете, родителите често му приписват качества, каквото то все още не притежава. Работата не е в това, че малкото не притежава интелект, а в това, че във възрастта до една година още не са се формирали мозъчните структури, които впоследствие отговарят за развитие на интелекта.

Под интелект обикновено се разбира качество на психиката, способността на човек да се адаптира към нови ситуации и обстановка, способността да използва опита си и да се обучава на негова основа, а също и да използва придобитите знания в живота.“

Именно затова първата година от живота е особено важна за детското развитие. В този период се формират и започват да функционират различни зони в кората на главния мозък.
От дейността на тези зони и нервната система като цяло зависи бъдещото развитие на детето, както и нивото на неговия интелект – склонността към анализ и решение на задачи, която обединява всички познавателни способности: усет, възприятие, памет, представи, мислене, въображение. А развитието на познавателните способности зависи от работата на главния мозък.

Основа за детското развитие се явява постоянното общуване с други хора. Умственото развитие в първата година се определя от моториката, възприятията, емоциите и речта. И така, ето ги и 9-те начина, чрез които можем да помогнем на детето да развие ума си:

1. Най-важно значение има своевременното формиране на способността да държи главата си изправена. 3-месечното бебе може да задържа главичката си във вертикално положение, а на четири месеца прави това уверено и с удоволствие я обръща в посоката, от която се чува гласът на мама, или за да види ярка играчка или светлина.

Полезно: За да развиете този навик, правете гимнастика - обърнете бебето по корем, сложете ръката си под брадичката му, а с другата докосвайте леко стъпалата му. В резултат детето ще започне да се оттласква с крака и да се опитва да се пълзи напред. 

2. Когато възрастен човек вземе бебето на ръце, то чувства надеждна защита, а и когато се намира във вертикално положение, получава друга гледна точка и вижда заобикалящата го среда от съвършено различен ракурс – това е много важно за психическото и физическото развитие.

Полезно: При всяка възможност вземайте детето на ръце, люлейте го, подхвърляйте го лекичко във въздуха, играйте на „самолет“. 

3. Овладяването на речта е една от основите на интелекта. Стимулирането на развитието на говора у детето може да стане само с постоянно общуване с него. Малкото слуша внимателно възрастния и когато навърши половин годинка, може да различава емоционалните оттенъци на речта на родителите си. 

Полезно: Колкото се може по-често говорете с бебето, пейте му песни, важна е ответната реакция – усмивка или смях. 

4. Своите първи звуци детето започва да произнася към 2-месечна възраст, скоро започва да „гука“ и е много важно да възникне „диалог“ между възрастните и детето. От ден на ден този „разговор“ ще става все по-смислен и ще стимулира развитието на речта.

Полезно: Реагирайте активно на гукането на бебето, непременно му отговаряйте. 

5. От самото раждане е добре да обградите детето с цветни предмети, които то да може да наблюдава и по развитието на неговия интерес можете да прецените какво го вълнува. 

Полезно: Стимулирайте малкото да се движи – да пълзи към играчката, да я докосва. Прикрепете развиващи панели на бебешкото легло. 

6. Около 8 месеца детето започва да става и да се изправя самостоятелно в леглото си. В този момент то започва да играе нова игра – хвърля играчките от леглото на пода, възрастният му я подава и то отново я хвърля – детето започва да оценява резултатите от своите действия и да следи реакциите на родителите. 

Полезно: Старайте се да играете с детето – привличайте му вниманието с играчки, разрешавайте му да хвърля предмети, учете го да ги мести от едната в другата ръка. 

7. Ценно е, когато играчките на бебето са направени от различни материали – меки, дървени, гумени. Тактилните усещания са много важни за развиване на мисловната дейност. 

Полезно: Покажете на малкото детайлите на играчката, например топчетата в дрънкалката, клавишите на бебешкото пиано, колелата на количката, както и звуците, които всеки детайл може да издава. Нека детето да докосва играчките, да опознава формата на предметите. 

8. За развиване на психомоторните навици много добре влияе развиващата гимнастика: протягане на ръцете, сгъване на краката, въртеливи движения на ръцете и краката.

Масажът също помага. 

Полезно: Свикнете да правите на детето лек масаж – с топли ръце и като използвате специално детско масажно масло погалвайте и леко разтривайте ръцете, крачетата и телцето. Може да го правите всеки ден, защото изпълнява по-скоро функцията на общуване.

Придружете го с нежни думи, разказване на приказки, рецитиране на стихчета, с пеене. 

9. Благоприятно за психическото развитие на малкото дете е храненето в определено време и определен ритъм – така то добива увереност, че мама непременно ще дойде и ще го нахрани. Това подхранва у него спокойствие и надежда, развива чувството за време

Полезно. Ако от самото начало свикнете бебето да го кърмите в определен режим, то постепенно ще си изгради навици за хранене в определено време – хубаво е да го следвате.

 

Коментари
Последни видеа