Три игри, подходящи за най-малките

Препоръчва ги детският психолог Магдалена Данаилова

Снимка: Guliver / iStock

Родителите на малки деца често не знаят с какво да разнообразят техните игри, защото възможностите и уменията в ранните години от живота са по-ограничени. Ето някои забавни и важни за развитието на децата игри:

- Ку-ку- тази игра може да се играе още от момента, в който детето започне да разбира, че след като сте се скрили, вие отново ще се появите и не сте изчезнали завинаги. Това обикновено се случва около шестия месец.

Снимка: Guliver / iStock

С порастването на детето е добре и играта да бъде усложнявана. Можете да започнете да се криете за по-дълго време или пък да се показвате от различни страни - ту от ляво на вашите ръце, ту от дясно.

Можете да разнообразите играта и като криете не себе си, а предмети - например малко топче или друга играчка под чашка, купичка или одеалце. Към годинка и половина можете да криете един предмет на различни места - или под една чашка, или под друга и да изчаквате детето да го намери. Така то ще започне да приема по-лесно раздялата с предметите, а и с вас. Ще разбере, че когато не вижда нещо, то е някъде там и не е изчезнало.

Така, когато отидете до магазина, вашето дете ще очаква да ви види и ще знае, че рано или късно ще се появите. Разбира се, то няма да има търпението да изчака цял час например, но ще започне да свиква с раздялата и така ще го подготвите именно за този етап.

- Удряне на предмети един в друг - децата между 6, 7 месеца и годинка и половина много се забавляват на тази игра. Това е начинът, по който те изучават предметите (както и когато ги слагат в устата си).

Снимка: Guliver / iStock

Те чуват различните звуци, които се получават от сблъсъка между два предмета, както и когато ги хвърлят. Затова давайте им подходящи за тази цел играчки, а не чупливи или пък предмети, които ако бъдат хвърлени могат да застрашат околните.

Можете да си направите маракаси от празни пластмасови шишета, които да напълните с боб, леща или топчета. Може всяко шише да е пълно с различни предмети и така ще издава различни звуци. Може да им дадете две дървени лъжици и нещо, по което да ги удрят като барабан - например пластмасова купичка или фризби.

После може да замените лъжиците с други предмети или с ръце. Докато барабанят, можете да им помогнете да тактуват бързо и бавно и така да усещат различен ритъм. А също така можете да придружите този ритъм и с песничка като фон или песен, която вие да пеете.

- Строене на кула от кубчета или други предмети - тази игра помага много за развитието на фината моторика, както и за разбирането на причино-следствени връзки.

Снимка: Guliver / iStock

Децата харесват да строят кулата, защото знаят колко е забавно, когато я съборят с ръце след това. Играта учи и на търпение, тъй като да построиш кулата преди да я бутнеш не е никак лесна задача. Може да се играе с деца още от ранна възраст преди да са проходили.

Тогава трябва да им се помага повече, но те биха могли да сложат едно кубче върху друго сами. А колкото по-големи стават децата, толкова по-големи ще стават и кулите за бутане. Това може да са и чашки с различен диаметър или други подръчни средства. Може вие да направите нещо като замък от пластмасови чашки, застъпени една за  друга, който детето да бутне след това.

Магдалена Данаилова е детски психолог и специалист по ранно детско развитие.

Завършила е бакалавърска степен по психология и курс по консултантски умения в Абърдийн, Шотландия, завършва магистратура „Детско-юношеска и училищна психология” в СУ „Св. Климент Охридски”. Работила е като психолог в ЦСРИ на лица с проблеми от аутистичния спектър, а от 2016 г. работи в Център за ранно детско развитие и психологическо консултиране "Шарено детство", на който е един от създателите.

"Работя по австралийска система за ранно детско развитие - Киндиру, а също така съм и консултант по невромоторни незрялости към същата програма", обяснява Магдалена. 

Коментари
Последни видеа