Игрите, които играем: Малката готвачка

Психологът Десислава Александрова за ползите от рязането, беленето и сипването наужким

17 Февруари 2018 г.
Игрите, които играем: Малката готвачка

Снимка: Guliver / iStock

Искам да ви представя игра, подходяща за момиченца над две години и половина, която развива представата на децата за различните видове хранителни продукти, тренира умения за рязане и манипулиране с предмети, разширява опита им чрез фантазната дейност.

Играта предразполага към бъдеща самостоятелност, провокира подражание към половата роля и поведение, създава умения.

Предварително

Запознайте детето с няколко зеленчука, от които се прави, да речем, супа: морков, домат, чушка, лук. Вероятно то е било свидетел на готвенето в кухнята и в зависимост от възрастта може да му поставяте задачи.

Например, на около 2 години и половина то вече може да ви подава зеленчуците от хладилника, да ги слага в чиния, след като сте ги нарязали, а на по-късен етап - когато вече е наясно с това, че ножовете и белачката са остри, да реже, бели и т.н.

Когато пазарувате, може да го включвате в подбирането на храните и поставянето им в количката в магазина. По този начин детето разширява познанието си за зеленчуците, като ги прилага в различни области - у дома, в магазина, при разглеждане на книга.

Снимка: Guliver / iStock

Играта:

Може да използвате детски комплект за готвене, а може и да я разиграете с малки чинийки от сервиз за кафе, купички за ядки и др. Включете тенджера, черпак, чиния, вилица, лъжица, нож. Предварително направете макети на истинските зеленчуци от пластилин.

Обяснете на момиченцето си, че ще готвите супа за любимите играчки (зависимост от интересите му - мечо, мама, кукла и др.), защото са гладни. По този начин то започва да асоциира глада с определена храна и на по-късен етап, когато вече може да обработи информацията, няма да се затруднява да обясни защо например иска супа или какво точно иска.

В самата игра спокойно и търпеливо се показва и обяснява всяко едно действие:


„Сега вземам моркова и го режа с ножа." (показва се кое е морков и какви движения се извършват при рязането). Ако детето няма опит, хванете го за ръка и заедно имитирайте движенията. След това сложете нарязания "морков" в тенджерата. Вземете домата и отново повторете движенията с ножа, сложете заедно тенджерата. След това режа чушката и я слагам при моркова и домата. Слагам вода (имитира се) и сол на ужким. Супата е готова.

Покажете как се сипва с черпака в чинията и с какъв прибор се яде. Всичко това трябва да се обяснява на детето, за да добие представа за предметите и тяхната функция. Например: „Това е лъжица. С нея се яде супа.”

Може да се хранят различните играчки или хора, включени в играта. По този начин се обогатяват познанията на детето и за другите обекти около него и, като цяло, информацията се разширява. Създават се интереси и детето по-лесно свиква да се заиграва само.

Снимка: Guliver / iStock

В началото ще е необходимо играта да се провокира от вас, докато детето разбере последователността на действията, запознае се с различните обекти и какво се прави с тях. След това може да проверите какво е разбрало, като го поставите в активна позиция чрез задаване на въпроси като: „Какво е това?” - Морков. "Какво правиш с моркова?" - Режа. "С какво го режеш?" - С ножа. "Какво ще готвиш?" - Супа.

В зависимост от опита на детето, може да разширите разговора чрез: „От къде купи моркова?" - От магазина. "Какви други зеленчуци се слагат?" - Чушка, домат. "На кого искаш да я дадеш?" - На мечо. "С какво се яде супа?" - С лъжица. "В какво сипа супа?" - В купичка.

Тези въпроси и отговори обясняват названия, етапи и процеси, улесняват и общуването. Чрез тях познанията се държат активни и се проверява какво е разбрано. Наблюдава се къде момиченцето среща трудности в класифицирането на обектите като зеленчуци и прибори и дали разбира какво се прави с тях. Тренират също така асоциативното мислене и активната реч, като се запознава с названия за прибори, съдове, основни храни, и действия, свързани с тях.

Самата потребност от храна се допълва чрез запознаване с различни средства за задоволяване. Обогатява се опита от предлаганите вкусови, зрителни, обонятелни и тактилни усещания на обектите.

Снимка: Guliver / iStock

Под формата на игра може да извършвате и други дейности, които дъщеричката ви наблюдава често в дома си: рязане на салати, готвене на картофи, на месо, месене на питка, приготвяне на десерти - разширявате познанията ѝ, като допълвате нови обекти и ястия.

Снимка: личен архив

Десислава Александрова е завършила психология и магистратура във Варненски Свободен Университет. Специализирала е психоанализа към Българска школа по психоанализа и работи там. Контакти: d.andreeva.alexandrova@abv.bg; 0878 65 77 84 

Образование

Игрите, които играем: Островът на съкровището

Здраве

Игрите, които играем: Скриване на предмет

Да поговорим

Игрите, които играем: Символиката на играчките

Заедно

Полезни игри за най-малките: криене на предмети, броилки, дрънкалки

Още от Образование

Сърдито момиченце. Снимка: Guliver / iStock

Детските емоции - пълна енигма! Или не...

Отборът от Гимназията с преподаване на чужди езици „Симеон Радев“ – гр. Перник е големият победител в първото състезание.

Снимка: УНСС

Проведе се първото състезание в УНСС на Асоциация на езиковите училища в България

Дядо занимава малчуганите на детска пощадка. Снимка: Getty

На каква възраст да дадем детето на ясла или градина

В „Les Petits Princes“ са добре дошли всички деца на възраст от 2 до 6 години.

Снимка: „Les Petits Princes“

Добре дошли в „Малките принцове“

Деца четат книга. Снимка: Getty

В Межународния ден на детската ктига: Столична библиотека кани малчуганите на забавления

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty

Тези десет съвета ще помогнат на вашето дете да бъде по-самостоятелно и независимо.

Снимка: Shutterstock

Момиченце тъгува, защото е изключено от играта. Снимка: Getty

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty

Тези десет съвета ще помогнат на вашето дете да бъде по-самостоятелно и независимо.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как детето ви да бъде по-самостоятелно

10 съвета на метода Монтесори

Момиченце тъгува, защото е изключено от играта. Снимка: Getty

Мнение на специалиста

Как да се справяме с конфликти на детската площадка

От ранна възраст възрастните трябва да наблюдават как хлапето играе с другите деца в двора

Сърдито момиченце. Снимка: Guliver / iStock

Образование

Детските емоции - пълна енигма! Или не...

Експерт обяснява как да учим малките да управляват и тях, и поведението си