Книжките на Ели

Когато изпод шевната машина излизат чудни светове

Снимка: Елена Величкова

Някои наричат шарените текстилни светове „книжките на Монтесори“, защото са концентрирани върху индивидуалните качества, способности и интереси на всяко дете и имат за цел да го научат на разни разнообразни, свръхполезни неща, докато играе.

Други, като Елена Величкова например, дори и не са подозирали за това, когато попадат на книжкитe за първи път. За нея било важно, че са красиви, цветни и доставят радост. В последствие я запленяват до такава степен, че се превръщат в немалка част от живота ѝ.

Как се запозна с книжките?
Преди около година съвсем случайно попаднах на испанско клипче, в което се представяше една такава книжка. Дотогава не знаех нито за съществуването им, нито за метода Монтесори. Първата уших за моя син. После къде на шега, къде не, изработването им стана мое хоби, макар по професия да съм биолог.

Разкажи накратко какво представляват.
Книжките са нещо повече от играчка. Те са средство да играете заедно с детето, като в същото време то научава различни неща в процеса на тази игра. Правя ги със страници от мек памучен плат, а игрите и различните елементи изработвам от филц. Използвам и различни дървени копченца, мъниста и всякакви ципчета и катарамки. Според мен са полезни за деца от 1 до 5 години, макар че скоро имах поръчка и за един младеж на 22 години.

Какви умения трябва да има човек, за да направи една такава книжка?
На първо място се правят с много любов. Изработвам ги по поръчка – така, мисля, стават по-лични. Винаги питам какво харесва детето. Дори само споделянето на любимия цвят ме приближава до него. Трябва да притежаваш и търпение. Всички елементи се изрязват старателно и в последствие тези, които са статични, се зашиват на машина. След това, няма как, трябва и въображение, малко сръчност и готово.

Колко време отнема изработката?
Различно е за всяка книжка. Винаги питам дали е за подарък, или не, т.е. интересувам се от крайния срок. По принцип са готови за около 20-25 дни, но винаги може да се направи разместване в графика и да стане малко по-бързо.

Как реагират малките ти клиенти на книжките?
Остават истински омагьосани. И според мен децата разбират колко е прекрасно нещото, изработено лично за теб.

Книжките на Ели са тук и тук.

Елисавета Цалова
Снимки: личен архив Елена Величкова
 

Коментари
Последни видеа