Приказки на глас – от най-ранна възраст

С тях детето развива любов към четенето, доказва индийско изследване

Снимка: Guliver / iStock

Родители, четете на глас на своите деца – повелята е на издателство Scholastic India от Ню Делхи, инициирало изследване в цяла Индия сред 1752 семейства с малки дечица, пише letidor.ru.

Издателското проучване установява, че тази практика дава възможност на момченцата и момиченцата да развиват бързо своите езикови знания и способности. И провокира желанието им да четат.

Ако родителите четат на глас 5-7 дни в седмицата на своите синове и дъщери, е много вероятно след това децата да продължат да изучават сами съдържанието на книгата, твърди проучването.

Четенето на глас е особено време с родителите, което децата помнят с топлота.

85% от запитаните деца казали, че много обичат това занимание. А сред децата между 6 и 11 години, чиито родители прекратили тази практика, 57% биха искали тя да продължи.

Снимка: Guliver / iStock

Родителите също потвърждават, че четенето на приказки на децата на глас обогатява речниковия запас на хлапетата и развива техните езикови навици и въображение.

Интересно е и че идеята да се чете на глас често дават баби и дядовци на своите дъщери и синове с малки деца.

"Любовта към четенето може да се трансформира в бъдещ успех за децата и резултатите подчертават важността от четенето за удоволствие, показвайки как можем да въодушевим децата да четат повече“, заявяват от издателството.

Малките проявяват по-силно желание да четат, когато имат възможност сами да си избират книгата. Разказвайки за своята любима литература, 86% от анкетираните деца отбелязали, че са избрали сами своята най-предпочитана книга.

Хлапетата обичат най-много да (им) четат книги, които ги разсмиват (62%), 55% спират избора си на заглавия, от които могат да научат нещо ново. Също така 45% обичат книги, развиващи въображението, 43% обожават мистични истории или приключения на герои, на които искат да приличат, а 33% харесват разкази за реалния живот.

От издателството изследват и популярността на печатните книги в сравнение с електронните. Оказва се, че 80% от децата между 6 и 17 години предпочитат хартиените издания.

Еми Спасова

 

Коментари
Последни видеа