Чувството за справедливост и децата

Те се учат на него още преди училище

Снимка: Guliver / iStock

Как и кога децата осъзнават какво е равенство и чувство за справедливост? Няколко изследователи от Франция и Швейцария установиха точната възраст за това. Оказва се, че първите признаци за това осъзнаване се зараждат у децата на възраст между 5 и 8 години. 

Децата започват да разбират разликата между доминиращи и подчинени индивиди от най-ранна възраст, установили учените и решили да си изяснят как хлапетата се държат с всеки от представителите на тези две категории и доколко осъзнават необходимостта от равенство между хората.

По време на първия експеримент, изследователите помолили 173 деца да гледат кратка пиеса с две кукли в ролите на главните персонажи. Един от героите очевидно притежавал лидерски качества, така че го наричали "бос". След това раздали на децата по едно голямо и едно малко парченце шоколад и им предложили да изберат кое на коя кукла да поднесат.

3-4-годишните давали голямото парченце на лидера. 5-годишните се колебаели, а при повечето 8-годишни се наблюдавала противоположната тенденция – техният избор бил в полза на подчинения герой.

Вторият експеримент бил наречен „Парадигмата на Робин Худ“. При него 132 деца гледали сценка с трима герои, в която отново единият имал доминираща роля. Той и един от „подчинените“ притежавали по три монети, докато най-слабият герой имал само една монета.

Учените предложили на децата да вземат монета от един от по-богатите и да я дадат на най-бедния. Резултатите се оказали сходни с първия експеримент. По-малките деца защитавали собствеността на лидера, а по-големите – тези, които наближавали 8 г., дали монета на подчинения. Интересно е и че по-големите деца, за разлика от малките, често били готови да обяснят своя избор.

Експертите предполагат, че по-малките дечица са в по-голяма зависимост от родителската власт и се стараят да заслужат одобрението на „лидера“, за да нямат конфликти с него. С нарастването на годините нараства и желанието на децата да компенсират социалното неравенство.

Резултатите от това проучване може да откриете на сайта на Националния център за научни изследвания във Франция и в сп. Developmental Psychology.

Еми Спасова

Коментари
Последни видеа