Мило мое, книжка за теб

За четене, за оцветяване, за слушане

Изключително симпатична и чудата е първата книжка за деца на Ива Сторк – също като своята авторка.

В „Мило мое, книжка за теб“ тя е събрала 15 разказа и 17 илюстрации, нарисувани от различни художници: Мария Койчева (която е помогнала и за корицата), Боряна Стамболиева, Ралица Денчева и Таня Симеонова. 

Илюстрация на Мария Койчева към разказа "Чичо Куфар"

Ценното е, че децата могат да оцветяват рисунките и да си направят картинна галерия, или пък да я... скъсат!

„Книжката е създадена, за да бъде прочетена, нарязана и най-накрая унищожена, ако това е желанието на детето. Това обаче не е никак обезпокоително, защото има и аудио книжка, която съдържа всички разказчета в последователността от хартиеното издание“, обяснява Ива.

Аудио версията е озвучена от нея, а музикалното оформление е на Виктор Маринов, който прави електронна музика, работи за филмови продукции и е действащ музикант с няколко проекта.

Илюстрация на Ралица Денчева към "Ужасно топъл летен ден"

Коя е обаче Ива? Завършва английска филология, преподава езика, превежда и преди три години напуска работа, за да предприеме интересно пътешествие.

"Завърнах се в София преди месец. Преди три години тръгнах за Германия. Живях четри месеца в Лайпциг и повече от година и половина в Берлин. След това прекарах една пълна година в приказно красива махала в Родопите. Там се роди и идеята да издам книжката. Текстовете започнах да пиша преди четири години.

Кое ме накара да започна? Няколко неща: една несподелена любов, която се превърна в малкото ,,Мило мое", което стои в заглавието; желанието, ако е възможно, всички ние да бъдем по-щастливи и по-добри, колкото и утопично да звучи. Написах я и за мен, за да се поглезя.

В момента работя над една дълга приказка за Земята, но работата по издаването на ,,Мило мое, книжка за теб" ми погълна вниманието почти напълно."

Първото представяне на "Мило мое..." е на 26 юни, на Zenith Fusion Festival в с. Долен.

Марина Атанасова

Снимки: личен архив

Коментари
Последни видеа