Най-известната пчеличка в света

Веселата Мая и нейните приятели имат 104-годишна история

Снимка: "Колибри"

Приказките за най-известната пчеличка в света заемат достойно място в списъка с вечните детски истории. Е, поне от 1912 година, когато немският писател Валдемар Бонзелс измисля „Приключенията на пчеличката Мая“.

Тя, Уили и техните приятели Уили, Шелби, Флип, Лара, Кралицата и госпожица Касандра печелят световна популярност след 7 десетилетия. Тогава излиза анимационният сериал за тях. Излъчен за първи път на японски през 1975 г., впоследствие той е дублиран на десетки езици.

Издавани и преиздавани, забавленията с крилатата вълшебна героиня радват и днешните дечица. „Пчеличката Мая открива света“ е новото предложение на книжния пазар. Тя изобилства от игри, нови думички и любопитни факти, весели лабиринти, загадки и рисунки, подходящи за деца до 6 години.

Симпатичните илюстрации създават положителна нагласа към растенията и животните и поглъщат вниманието на малчуганите.  Съдържанието спомага за формирането на елементарни представи, умения и отношения, както и за овладяване на нови знания. Книжките за жизнелюбивата пчеличка са поучителни за дечица, които тепърва започват да сричат, или обичат да разглеждат картинки, докато родителите им четат.

Има и сравнително нова анимационна поредица за Мая, дело на Студио 100. Сериите се излъчват от 2012 г. - век след създаването на първообраза и включват 78 епизода, продадени на 150 държави.

В България телевизионните филмчета се въртят по Super 7. Игралният 3D филм беше представен в над 100 страни, включително и у нас. Освен че са поучителни, книжките за жизнелюбивата пчеличка са подходящи за дечица, които се учат да четат или обичат да разглеждат картинки, докато родителите им четат.

 

Коментари
Последни видеа