Докато майки и бащи разглеждат картини...

Децата рисуват на воля в пловдивска галерия

26 юли 2016 г.

Снимки: Градска художествена галерия, Пловдив

8-годишни момиченца от Финландия рисуват с пастели принцеси с големи очи. Техният български връстник Калин изписва страховит змей с огнена паст. Деспина от Гърция оставя чуден пейзаж с летящи птици, крачещи патета и дори вързано за дърво конче.

Всичко това се случва, докато родителите им разглеждат картините в Градската художествена галерия в Стария град в Пловдив.

„Обзаведохме детски кът, където да рисуват малките посетители, защото децата изпитват спонтанно желание да създават изкуство и да изразяват емоциите си, гледайки платна на талантливи художници от различни епохи“, казват от арт салона.

Стативите за хлапетата са разположени сред постоянната експозиция на ул.“Съборна“ 14А.

"На входа на постоянната изложба сме поставили платно, върху което продължават изявите с акрилни бои. Първи цветни мазки по него поставиха съучениците на третокласничката Магдалена, които празнуваха нейния рожден ден в галерията. Картината стана още по-пъстра след посещението на децата от ОУ “Виктория и Крикор Тютюнджян“ и продължава да се променя с всяко посещение", обясняват още от галерията.


Децата с удоволствие обогатяват колекцията на арт салона и интересното е, че по таблата на малките стативи могат да се видят рисунки с тебешир или пастел, оставени от по-зряла ръка. Четката попада и в прехвърлили детската възраст посетители.

Галерията очаква още талантливи изяви. Децата могат да рисуват всеки път, когато родителите им ги заведат в пловдивската градска галерия.

Отделно, в друга сграда на ГХГ – в експозиция „Енчо Пиронков“, има специална рисувална школа. Там занятията са 2 пъти седмично - във вторник и събота.

Марина Атанасова

 

Коментари
Последни видеа