Неволите на мама Муминка

Нов комикс на Туве Янсон, пълен с преструвки, усмивки и пудра против лунички

28 февруари 2017 г.

Илюстрации: Издателство "Пурко"

Ако сте в търсене на книги, които да ви събудят от тривиалното - непредвидими, от онези, дето се глътват на един дъх - в обедната почивка, докато си пиете сутрешното кафе или когато четете заедно с детето си, няма как да подминете комиксите на Туве Янсон – мумините. Те са класика в жанра на 9-ото изкуство не само заради невероятния рисунък и забавен сюжет, но и заради цялата философия, изградена с героите от Муминската долина. 

За яснота прилагаме кратка схема:

Вероятно още нищо не ви е станало ясно, но ако вземете някоя от четирите книги от поредицата, бързо ще наваксате. Може да започнете с четвъртата - „Прислужницата на мама Муминка“.

Филифьонката - тревожна и нервна персона, която истерично държи всичко под контрол и крие страховете си зад това, е новата съседка на Мама Муминка и бързо-бързо ѝ натрапва своя модел на живот – да има прислужница.

Мама Муминка, която никога не би се осмелила да осъди начина на живот на друго същество, се разколебава и решава да опита, въпреки че има задръжки в това - наема една мъничка, съвсем мъничка прислужница. Историята се развихря бързо - изпълнена е със сълзи, страхове безброй, но и бели мумини.

Те малко приличат на хипопотами и са много добронамерени и състрадателни. Със своята благост и любов към живота не спират да припомнят колко са важни малките удоволствия и радости. 

Комично-забавна, пълна с преструвки и пудра против лунички, тази история е онова, което трябва на всеки за усмихнат ден.

 

Коментари
Последни видеа

Свободен избор

16 септември 2021 г.

Изгрев

30 август 2021 г.