На фокус: професионалното образование

Просветното министерство, "Заедно в час" и Teach For All търсят стратегии

23 октомври 2016 г.

Снимка: Guliver / iStock

"В момента е изключително важно децата да получават добра и съвременна теория, съчетана с повече практика в реалния бизнес. Целта е пазарът на образование да се срещне с този на труда. Учителите са най-важни за мен, защото техният брой намалява, както в България, така и в световен мащаб. Затова трябва да се заложи на допълнителна квалификация и подпомагане на преподавателите и да се търсят млади кадри, които да навлязат в професията", заяви министърът на образованието и науката Меглена Кунева.

Това се случи на среща с Уенди Коп, изпълнителен директор и съосновател на глобалната мрежа Teach For All и Евгения Пеева, изпълнителен директор на Teach for Bulgaria и програмата „Заедно в час“, съобщава МОН. 

"Партньорите ни от „Заедно в час“ работят именно, за да повишат престижа на учителската професия сред най-добре подготвените и способни професионалисти от различни сфери, които имат желание да работят като учители и да помагат на деца от уязвими групи със своето преподаване и мотивация, отбеляза Уенди Коп.

Подобни организации има в още 40 страни, сред които САЩ, Великобритания, Германия, Австрия, Румъния, Израел. Програмите насърчават привличането на талантливи млади професионалисти към учителската професия, ефективното им обучение и въвеждане в училище особено в първите години в училщие, както и да развиват лидерските си умения за принос към образованието дългосрочно.

Евгения Пеева обясни, че през „Заедно в час“ от 2011 г. досега са преминали близо 400 новопостъпващи учители, а тази година организацията подкрепя 167 учители в общо 89 училища в 10 региона на България. В момента се провежда тазгодишната кампания за привличане на нови участници в програмата, които да започнат работа като вдъхновяващи учители през септември 2017 г. Миналата година са кандидатствали над 2500 човека. 

Организацията Teach For All подкрепя партньори, които искат да адаптират предлагания от организацията образователен модел в техните държави. Моделът включва набиране на най-добрите млади висшисти/специалисти, които да работят две години като учители в проблемни и бедни училища и които да мотивират и повдигнат духа на учениците в неравностойно положение.

Коментари
Последни видеа