Разкажете му интересни подробности за производството
Дете яде шоколад. Снимка: Shutterstock
Детето се облизва, яде шоколад и проявява любопитство. Често пита: „Защо е сладък? От какво е направен?“
За родителите може да е сложно бързо да реагират и разбираемо да му обяснят.
Помощ предлага Татяна Менщикова и дава по-широко обяснение.
Не казвайте на детето, че това е блокче, купено от магазина, а разширете познанията му като разкажете за какаовото дърво, чийто семена се използват и как от тях се получава шоколадът, който всички обичат.

Различни видове шоколад. Снимка: Shutterstock
Истинският шоколад се прави от какаови зърна – семето на какаовото дърво, което расте, там където климатът е топъл.
Но самите какаови зърна изобщо не са сладки. Напротив, те са горчиви.
Ако човек ги опита сурови, те имат по-скоро вкус на силно ароматно, неподсладено какао.
Когато какаовите зърна се обработват, те се разделят на два основни компонента: какао на прах и какаово масло. Те придават на шоколада вкус и аромат, но захарта и млякото, които се добавят по време на приготвянето, го правят истински сладък.
Колкото повече захар има, толкова по-сладък е шоколадът. Ето защо тъмният (натуралният) шоколад не е толкова сладък, колкото млечният: той съдържа по-малко захар и повече какао.
Човешкото тяло има специални рецептори на езика, които усещат сладкато, като и други основни вкусове.
Когато парченцето шоколад се разтопи в устата, захарта се разтваря и рецепторите веднага разпознават познатия вкус.
Децата го обожават, защото сладкото е източник на енергия, а мозъкът отдавна е „запомнил“ този вкус като нещо хубаво.

Различни видове шоколад. Снимка: Shutterstock
Какаовото масло се топи при температура малко под телесната. Следователно, веднага щом шоколадът попадне на езика, той започва да се топи, ставайки мек и ароматен. Този процес прави вкуса по-богат, а сладостта по-интензивна.
Казано по-просто: шоколадът е сладък, защото съдържа захар, и се топи в устата заради какаовото масло.
Когато детето попита защо шоколадът е сладък, можете да му разкажете за пътя на шоколада: от тропическото дърво до фабриката и магазина.
Разказвайте бавно и спокойно: „Шоколадът е сладък, защото съдържа захар, а вкусът на какаото става по-приятен, когато се смеси с мляко.“
Направете дегустация, за да демонстрирате разликата между видовете: предложете на хлапето да помирише тъмен шоколад, сравнете вкуса му с млечния и обяснете, че рецепторите в устата усещат сладкото.
Използвайте интереса на детето, за разкажете и за вредата от преяждане и риска за зъбите, които трябва да се почистват много старателно, след като е яло шоколад.
Така детето ще започне да обръща повече внимание на храната и да развива отношение към всичко, което слага в устата си.
Ще го научите да се наслаждава на вкуса, без да преяжда.
Мона Василева
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари