Как да подготвим детето за първия учебен ден

Полезни съвети за малки и големи

04 Септември 2023 г.
Как да подготвим детето за първия учебен ден

Детето трябва да очаква училището с положителни умоции.

Снимка: Shutterstock

Колкото и да не ни се иска, вече е септември. А това е месецът, който отбелязва не само края на лятото, но също така края на ваканцията и началото на новата учебна година.

За едни деца този месец е обичан, за други – най-мразен. Защото неизменно бива свързван с училището. От една страна връщането в класната стая може да бъде изпълнено с трепетни очаквания, от друга – да е дълбоко травмиращо. Всички родители безспорно искат училището да носи предимно позитиви на детето, но няма как да се избяга и от негативните моменти.

От една страна, то вероятно ще иска да се срещне със съучениците си и да научи още много нови неща. От друга - носталгията по свободното време и спокойствието, липсата на домашни и уроци, действа доста потискащо. Това може да дестабилизира не само малките ученици, но и големите.

Има обаче някои трикове, които успешно помагат именно преди началото на учебните занятия. И са лесни за прилагане. Става дума не за официалното откриване на учебната година, когато всичко е лежерно и все още приятно, а за първия същински учебен ден.

Още от предната вечер трябва да подготвите заедно всичко необходимо за училището.

Снимка: Shutterstock

Подгответе всичко от предната вечер

Ако детето е по-малко, оставете го да поиграе, но игрите нека приключат по-рано от обичайното. Така ще има време да почине и да се подготви психически за следващия ден. Не оставяйте нищо за сутринта, а пригответе всичко от предната вечер. Раницата трябва да бъде напълно готова, преди то да се мушне под завивките. Също така и дрехите, които ще облече на следващия ден.

В никакъв случай обаче не го насилвайте по отношение на избора на облекло – добре е то само да реши какво да носи. Намесете се единствено, ако дрехите не съответстват на училищната среда или сезона. И задължително го похвалете за добрия избор. Това мотивира и прави детето по-отговорно. Освен това така се чувства по-комфортно, което пък помага за преодоляване на стреса от завръщането.

Разговаряйте много

Нормално е в деня преди завръщането в училище да забележите промяна в настроението на детето: тревожност, по-особено вълнение, мълчаливост или раздразнителност. След три месеца пълна свобода няма как то да не се чувства притеснено. Важно е да не пренебрегвате тези първи признаци на дискомфорт, а да опитате да разговаряте, подтиквайки детето към откровеност. Когато изрече на глас своите тревоги, то видимо ще се почувства по-добре. Бъдете до него и му помогнете да премине безболезнено през този етап.

Легнете всички по-рано

Знаете, че отпочиналият ум работи по-добре. Не само за децата, но и за възрастните важи това. Дайте пример на малчугана преди първия учебен ден, като си легнете заедно с него и се насладите на заслужена почивка от поне 8 часа сън. Добре е тази вечер да се нахраните по-рано от обикновено, а не да лягате веднага след вечерята. Всичко това ще ви помогне да направите събуждането по-малко травмиращо.

Насладете се на спокойна и богата закуска

Ще има дни, когато времето ще ви притиска и ще бързате много. Но нека това не е в първия учебен ден. По принцип закуската е едно от най-важните хранения за деня, поради което си заслужава да отделите малко време (дори само 10 минути), за да се насладите спокойно на този момент, преди да се впуснете в забързаното ежедневие.

Може да изненадате детето с нещо любимо, което да му даде не само достатъчно енергия и ситост, но и храна за душата. За да спестите малко време, част от закуската може да бъде подготвена от предната вечер (поне това, което е възможно). И седнете заедно на масата, разговаряйте отново, помогнете му да се отпусне и да тръгне спокойно за училище.

Заложете на лека вечеря

Ако закуската е богата и обилна, вечерята трябва да бъде точно обратното – лека и улесняваща храносмилането. Това е много важно за съня, тъй като тежката храна вечер пречи на нормалното спане и на сутринта се будим уморени и раздразнителни. Нормално е децата да започнат да се безпокоят още от вечерта, така че не утежнявайте и с калорична храна техния сън, а го облекчете, предлагайки по-леки продукти.

Подраняването в първия учебен ден е полезно.

Снимка: Shutterstock

На училище – по-рано

В другите дни следвайте точните часове, но за първия тръгнете по-рано. И то поне 15 минути. По този начин детето ще има възможност да постои в училищния двор или класната стая, да си поговори със съучениците и постепенно да се адаптира към учебния процес.

Разказите за това кой как и къде е прекарал лятната ваканция много помагат за неусетното преминаване към учебна среда. А и това действа много успокояващо, защото в началото всички са дружелюбни един към друг, просто защото не са се виждали от няколко месеца.

Заслужена почивка

Често първият учебен ден се оказва най-уморителният за цялата година. Без да броим дните с контролни и класни. Причината е в дългото прекъсване и липса на навици за учене през ваканцията.

Ще помогнете на детето като не бързате да го товарите веднага със задължения. След като се прибере, му дайте възможност да се наслади на почивката и да прави онова, което му е на сърце. А от следващия ден вече изискайте следването на определен режим.

Деси Тодорова по материали от Al femminile

Още от Образование

Някои родители се бъркат във всичко и в училището на детето.

Снимка: Shutterstock

Осем типа родители, които подлудяват учителите

Сред официалните гости на „Финалът“ бе и д-р Ваня Кастрева, началник РУО - София-град.

Снимка: „Клет България“

Отличиха училища и преподаватели за принос към разработването на учебно съдържание

Момче, щастливо от резултатите на изпита. Снимка: Getty

6 съвета към родителите преди НВО

Не насилвайте детето да учи до последния възможен момент.

Снимка: Shutterstock

Най-честите грешки на родителите преди матури

Родители говорят със сина си преди изпита. Снимка: Getty

5 фрази, които не казвайте на децата преди изпит

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Целувките са ползни за здравето – доказано!

Снимка: Shutterstock

Колкото по-топло се държите с другите, толкова по-добре.

Снимка: Shutterstock

Изборът на материали за рисуване е също важен за децата.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Изборът на материали за рисуване е също важен за децата.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

С какво е най-добре да рисуват децата

Оцветяването е занимание, което носи много ползи на най-малките

Бебе, което се усмихва. Снимка: Guliver / Getty

 

Да поговорим

Кога бебето започва да се усмихва

Защо смехът е толкова важен признак на развитието

Роби Уилямс. Снимка: Getty

Заедно

Роби Уилямс на благотворителен мач със съпругата и децата си

Певецът откри спортното събитие Soccer Aid, пристигайки на стадиона със съпругата и дъщерите си