10 правила за ефективно четене

Как бързо да отсяваме полезното, има ли смисъл да подчертаваме, колко са ценни анотациите...

03 януари 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Как да четем ефективно? Не, нямаме предвид сърфирането в интернет, а онази сериозна, задълбочена дейност, известна като „четене на книги”. Как най-напред да разберем, че дадена книга си заслужава вниманието – отправна точка в изкуството на ефективното четене? Как да помним дълго това, което сме прочели – ето няколко съвета, които ще ви бъдат полезни.

1. Предварителен списък

Повечето хора изпитват към книгите странна смесица от жажда и апатия. Обичат да купуват книги, да ги трупат по рафтовете, но не винаги четат всичко, което са купили. Растащият списък на непрочетенето демотивира.

Съвет: Не купувайте много книги наведнъж. Достатъчно е една-две. На останалите, така или иначе, ще им дойде реда. И се старайте да купувате колкото се може по-малко скъпи, илюстрирани издания – те са хубав подарък, но не и за самите вас.

2. Правилото на 50-те страници

Животът е прекалено кратък, че да го прахосваме в скучни книги. Научете се бързо да отсявате това, което е безполезно и бездарно. За целта е достатъчно да прочетете първите 50 страници от книгата. Ако тя ви увлече още в този тест, няма да ви разочарова и по-нататък. Ако ли не – продължавайте към следващата.

3. Кой пише, за какво

Анотациите на задната корица не са просто маркетинг трик. Запознайте се предварително с книгата и нейния автор, прочетете съдържанието – така ще зададете правилния вектор на търсене.

Пълният текст можете да прочетете в Мениджър нюз.

Коментари
Последни видеа