Разбоишкият манастир в скалите край Годеч

Осмокласникът Габриел Георгиев с разказ от "Работилница за репортери"

13 април 2017 г.

Габриел Георгиев

Снимка: личен архив

Материалът е изготвен от Габриел Георгиев, ученик в 8 клас, СУ "Проф. д-р Асен Златаров, Годеч за ученическия проект на Еспресо Медия "Работилница за репортери 2017 – Разкажи за твоята България".

В цяла България има само 3 скални манастира, с един от които годечани могат да се похвалят и гордеят - Разбоишкият (Кружиловски, както още се нарича). Освен, че е изграден в скалите, той има още една особеност - църквата се намира извън жилищните сгради, което го прави единствен по рода си в цялата страна.

Снимки: авторът

„Разбоишкият“ манастир се намира на около 1,5 км от село Разбоище и на 11 км от град Годеч. Жилищните сгради са изградени на поляната близо до реката, а самата църква „Въведение Богородично“, се издига на 50 м височина над река Нишава, в скалите на рида Тупаница.

Църквата е изградена от грубо обработени камъни, споени с хоросан. До нея се стига по асфалтов път до село Разбоище, след което се продължава 1-2 км пеша по камениста пътека, водеща до жп линията близо до комплекса.

В манастира се съхранява старопечатан български миней (богослужебна книга).

Първите сведения за съществуването на християнски храм на мястото на днешния манастир са от V-VI век. Храмът, за да бъдем точни, е бил разположен в пещерите на рида.

След като България пада под византийско владичество, храмът прекратява своята дейност за близо 2 века. През 1235 г., по времето на цар Иван Асен II, започнал строежът на множество църкви и манастири, един от които е Разбоишкият, построен на мястото на днешните жилищни сгради. Говори се и, че по това време Св. Сава прекарва 40-те дни на Великите пости в една от пещерите около манастира.

Когато турците ни завладяват, манастирът многократно е бил опожаряван и разграбван. При един от грабежите той бива плячкосан и разрушен, а всички калугери били избити, освен един, който намерил спасение в една от пещерите на Тупаница.

Родила се легенда за построяването на църквата - как калугерът започнал да сънува сънища, които го приканвали да построи нова, а след като започнали строежа на поляната денем, нощем, като по чудо, всичко рухвало, а материалът се озовавал на скалите. Тогава решили, че това е божи знак и построили обителта в скалата.

Църквата се обновява през 1841 г., но, за съжаление, при ремонта, стенописи от XV-XVI век са покрити с вар. По това време много четници и от легията на Раковски, както и други големи групи българи намирали подслон и храна в манастира. Светото място добива особена слава, когато Йовчо Тотю - роднина на Филип Тотю и участник в легията на Раковски се настанява в манастира.

Там той започва производството на барут. През 1860 г., манастирската порта и много сгради били опожарени.На следващата година Йовчо Тотю ги възстановява. Манастирът е посещаван и от Матей Преображенски, близък приятел на Левски.

След като Йовчо Тотю и заместникът му Исай умират, манастирът е изоставен за дълго време, докато през 1947 г. не се настаняват три монахини. С помощта на селяните от околните села, те успяват да го възстановят. През 2007 г. напуска и последната монахиня.

И макар изоставен, манастирът е все още действащ и всеки, който иска да го посети, може да го стори. Храмовият празник е на 21 ноември.

Проектът "Работилница за репортери 2017 - Разкажи за твоята България" се осъществява под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел  и с любезното съдействие на автошкола Василеви, 360 Creative,  ПГ „Велизар Пеев“ – град Своге.

Ексклузивен телевизионен медиен партньор:  Българската национална телевизия

Медийни партньори: BULGARIA ON AIR, b2b Мedia, сп. Мениджър, noviteroditeli.bg; Obekti.bg, ИА Кросс. 

Коментари
Последни видеа

Любовта

23 септември 2021 г.