Защо не трябва да учите вечер с децата

5 причини, които изброява психолог

Снимка: Guliver / iStock

Всяка вечер, след 5-6 часа, прекарани в училище, и още толкова в занималнята, децата сядат отново да учат за следващия ден, а родителите - проверяват домашни.
Майката е проследила домашните в интернет, видяла е направеното в час и проверява резултатите, дори докато детето спи.

Родителите винаги намират причини, поради които да помагат на детето с домашните.
Ето 5 причини, да се откажат от това. Дава ги психоложката Лариса Сурикова, пред deti.mail.ru.

1. Училището  е зона за отговорност на самото дете
Родителите отдавна са приключили с училищния живот. Сега е ред на техните деца.
Училището – това е територия, в която хлапето има свои отговорност. Дори, когато става дума за първокласниците.
Това е урок, който май пропускаме.

Още щом хлапето тръгне на училище, се налагат промени. Това е времето да престанете да се отнасяте с ученика като с малко дете и е време да му делегирате отговорности – да си подрежда сам чантата и да си подготвя самостоятелно домашните.
В началото ще има пропуски, но то е в реда на нещата. Рано или късно детето ще разбере, че това е негово задължение, а не на мама, нито пък на баба.

2. Ученето е само част от живота. Съхранявайте нервите си
Колко семейни драми се разиграват заради училището. А порасналите вече деца едва ли ще си спомнят как мама и татко са стояли до среднощ над домашните с тях.
Училището наистина е само един етап от живота. И тя не бива да застава между детето и родителите.

Дори в продължение на 11 години да стоите над главата на детето, това няма да разпали любовта и интереса му към знания. Така че с вашето упорство може само да убиете интереса му да учи и да разрушите отношенията си с него.

3. Не отглеждайте безотговорен изпълнител
Пълният контрол върху домашните ще помогне да отгледате един човек, който не е самостоятелен. И, който прави всичко, което му е възложено и лесно може да бъде манипулиран.
Това дете ще бъде добър изпълнител, но няма да се научи да взема решения и да поема отговорност за делата си. В това число и за ненаучения урок. Все някой друг ще му е виновен.
Това е много важен възпитателен момент. Когато детето е пропуснало да се подготви, получило е слаба оценка или забележка, то трябва да си направи съответните изводи.

Вие може да проверете как се е справило, да му помогнете, ако нещо не разбира и не му е ясно, но след това го оставете да се оправя само.
В противен случай то никога няма да се научи да решава задачи и да пише съчинения. А оценките – естествено, че може и да са субективни и не винаги да са справедливи.
Ясно е, че те не са толкова важни, колкото знанията.
Вместо силно да се вълнувате от оценките, може да заведете детето на изложба, на музей, да играете заедно настолни игри, които ще развиват знанията му и ще запалят интереса му да научи нещо ново.

4. Още от рано нека се научи да се разпределя времето и натоварването
Това се явява проблем пред съвременните деца. Те нямат чувство за време.
„Разписанието“ им е дадено от учители и родители. Възрастните следят всичко да се изпълни в точния час. И често детето стои над учебниците досред нощ, не защото има много уроци, а защото не може правилно да си разпредели времето.

При това положение помощта от страна на родителите е мечешка услуга.
Ще бъде ли готов таткото да пише реферати в университета вместо сина си? Защото и там изискванията са високи и задълженията се увеличават.
Не са нужни надзиратели, за да може детето да се научи да подготвя уроците си. Нужно е само бюро, стол и часовник. Домашното по всеки предмет трябва да приключи за половин час. Ако хлапето не успее, преминава нататък към следващото. Така то ще свикне да си разпределя времето.
Ако децата от целия клас не успяват да приключат с домашните на време, е добре да поговорите с класния или с директора.

5. Ще спестите време за себе си
Когато детето започне самостоятелно да се справя с уроците си, родители получават като „бонус“ свободно време за тях самите. 
При правилна организация и разпределение на домашните задължения ще има  пространство за забавления – за всички. И за разходки.
И разговорът на тема „Ти приключи ли с домашните?“, ще остане в миналото.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа