Как Алиса от IV клас стана президент

Ученици в час с политиката, избират обединител на момчета и момичета

18 ноември 2016 г.

Снимки: архив на класа 

Не можем да опазим малките от злободневните проблеми и под влияние на шумотевиците около избора на президенти в България и в Щатите, учениците от IV в клас в 138-о СУ „Проф. Васил Златарски“ - същите, които неотдавна ни събраха погледите с изготвянето на строен семеен бюджет, сега решиха да си изберат президент-обединител на класа.

Така и стана: вчера е минал балотажът и днес ви представяме една чисто нова и суперсимпатична президентска двойка – тази на Алиса и Виктор.

"Децата много ме питаха, много настояваха да си изберат лидер, и, което е най-важното - искаха да имат обединител между момчета и момичета. Просто децата са вече в четвърти клас и си личи, че са пораснали. А и си мисля, че може би вече им е време да разбират поне отчасти как се организира държавата.

Затова им предоставих няколко дни да се подготвят, дадох им и някои отговори и стигнахме до идеята кандидатите да изготвят своята платформа и да направят обръщения към избирателите (класа). Всеки от тях сподели какво ще направи за благото на всички и защо трябва да гласуват за него", обяснява тяхната учителка Рахили Василиаду.

На първи тур са се явили 6 деца кандидати за президент, като са изложили различни платформи, при това, доста стабилно подготвени и свързани с това децата да усещат, че са в общност, да не се нахвърлят и да няма интриги помежду им, да си споделят, да учат заедно, да играят заедно, да ги е грижа едно за друго.

Между плакати и музика не се е минало без шумни дебати, преди да преминат към тайното гласуване с истински бюлетини, които децата сами са си направили. Най-голямото вълнение естествено е било при броенето на бюлетините.

И, както се случи и в голямата политика, така и в четвърти в клас от шестимата кандидати двама отидоха на балотаж с равен брой гласове - Алиса и Виктор. Той, вицепрезидентът, набляга на грижата за шума и неразбирателството в час по физическо, а ето какво казва новоизбраният президент на класа Алиса:

Коментари
Последни видеа