Американска майка открива мъдростта на френските родители

Апетитен откъс от must have книгата на Памела Дракърман

Снимка: "Колибри"

Френските бебета спят непробудно по цяла нощ още от третия месец, хранят се, без да капризничат, самостоятелни са от съвсем малки, уважават възрастните... Ама наистина ли, или пък не е чак така?

Отговор дава една смела майка на три деца, журналистка и писателка, която е трупала на гърба си опит от различни източници. В "Бебе Made in France" американката Памела Дракърман сравнява френските родители с американските и везната рязко натежава в полза на първите. 

В автобиографичната ѝ книга прозира симпатия и към двете нации, а българските читатели ще открият не само полезни препоръки, но и възможност да преценят коя от двете системи им допадат повече и кои от противоположните ценности да възприемат.

Колко време да кърмим детето – два-три месеца или една година?

Кога да го дадем на детско заведение – на шестмесечна възраст в ясли, или да изчакаме трите му години, за да го запишем в детска градина?

Трябва ли детето да бъде „цар”, или трябва да си знае мястото?

Да работят ли майките, или да си гледат децата?

Кое от двете – строгата френска „рамка”, или американският либерализъм помага на децата да се чувстват добре в кожата си?

И не на последно място: как французойките успяват да не трупат килограми и как запазват добрите си отношения с партньора?

„Бебе Made in France” (2012) има огромен успех в Съединените щати и се превръща в настолна книга на американските родители – т.нар. must have (трябва да я имаш). Издадена е на 27 езика.

Откъс

Френските деца не хвърлят храна

Когато дъщеря ми беше на осемнайсет месеца, със съпруга ми решихме да отидем на малка ваканция. Харесахме си един крайбрежен град на няколко часа път с влак от Париж, където живеехме (аз съм американка, съпругът ми е британец), и запазихме хотелска стая с детско креватче. По онова време тя беше единственото ни дете, тъй че ще ни простите, задето си помислихме: Колко пък да е трудно?

Страници

Коментари
Последни видеа