Как и кога да говорим с децата за секса?

Лесни и прости инструкции за родителите на най-малките (част 1)

15 юни 2021 г.

Илюстрация: Guliver / Getty

Дори най-разкрепостените съвременни родители избягват темата за секса. Не толкова от неудобство, колкото, защото не са подготвени как да поднесат информацията на детето. И колкото и литература да има по темата, те се опитват някак да прескочат този разговор.
Ето инструкциите на психолога и експерт по сексуално възпитание Ирина Селиванова. 
Те са направени стъпка по стъпка за различните възрасти, а ние ще ги представим в три поредни материала.
В идеалния случай детето трябва да получи първите си представи за секса преди да е тръгнало на училище. Това ще бъде един вид защита, срещу информацията, която скоро ще се изсипе върху него. Защото в училище има не само невинни първокласници, а и по-големи деца, с които то по един или друг начин ще общува. 
И, ако не научи основното от вас и не получи отговор на въпросите, които го интересуват, 

най-вероятно „ще се образова“ в неприлична и негативна форма.

Днес психолозите все по-често се сблъскват с факта, деца на 7-8 години са попаднали на порно. Родителите им търсят консултация с психолог, защото децата им са получили психосексуална травма. Има много случай, когато то остава само с преживяванията си, криейки от родителите си, защото се страхува от наказание.

Ето защо е важно да говорите с него за секса, преди да попадне на порно от телефона от съученик или да чуе грубите разговори на по-големите деца. Честният и внимателен разговор ще подготви психиката му за реалния живот.
Кой от двамата родители ще общува с детето по тези деликатни теми зависи от отношенията в семейството. Не трябва да има никакви стереотипи, както например, че само татко трябва да говори със сина, а майката – с момичето.
На детето ще му е удобно да обсъжда тези теми с този, с който има по-близки отношения. Не е толкова важно дали е от същия пол или не.

Първият разговор за секса: на 7-9 години 

Когато изпращате детето си на училище, е добре то вече да знае, че сексът е нещо нормално. Че това се случва между възрастни, които се обичат и искат да имат деца. Но е добре също така то да е наясно със същността на процеса.
С други думи, когато мъж и жена се обичат, грижат се един за друг, те спят заедно. Целуват се, прегръщат се много плътно, притискайки телата си и пенисът на мъжа навлиза във влагалището на жената. В този момент спермата навлиза в матката на жената. Така се ражда нов живот - и това е голямо щастие за една двойка.
Може да разкажете също така колко щастлива сте била, когато сте научила, че ще имате дете. За хубавото очакване, когато „аз и баща ти чакахме раждането ти много дълго и тревожно“.

Снимка: Guliver / Getty
След така поднесена информация, детето разбира, че пенисът може да влезе във влагалището и тава е свързано с любовта и раждането.
Важно е да назовавате гениталиите с точните им медицински имена, а не да използвате евфемизми, дори ако те са се утвърдили във вашето семейство. Пенисът е пенисът, а вагината е вагина  и нищо друго, а външните полови органи на жената се наричат ​​вулва.

Едва ли тази информация ще разстрои детето ви, ако говорите свободно, спокойно и доброжелателно. Все пак понякога се случва детето да каже: "Сексът е отвратителен, никога няма да имам деца."
Това е чудесна

възможност да поговорите и за сексуалната безопасност.

Успокоявате детето, споделяте чувствата му: „Разбирам те, може би ти е неприятно и неудобно. И това е напълно нормално, децата не правят секс. Знай, че никой никога няма право да те принуждава да правиш секс.
Когато пораснеш и си в състояние да взимаш решения, разбирайки последствията, до които могат да доведат, ти сам ще решиш дали да правиш секс или не. "

Първият разговор за секса може да е нещо подобно.

Усещам, че пулсът ви е ускорен.
За съжаление много родители третират секса като нещо лошо и срамно, те по-скоро са склонни да избягват подобни теми. Малцина се тези, които са убедени, че информацията за секса, представена през призмата на морални и етични ценности, може да защити сексуалното здраве и психиката на детето.

Ако сте внимателен и грижовен родител, тогава най-вероятно ще забележите, че интересът на детето към темата за секса идва още на 5-7 години. Не пропускайте възможността да му дадете правилната информация. Особено, ако то самото ви пита, защото някой в детската градина му е разказвал нещо.
Когато говорите с него спокойно по тези въпроси, то ще знае, че може да продължи да се обръща към мама или татко и да пита. Така ще градите добра основа за доверие в отношенията по тази деликатна тема.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа