Каква химикалка да изберем за първолака

Не е разумно да е скъпа, още по-малко ролер с гел

15 август 2019 г.

Илюстрация: Guliver / iStock

Подготовката за училище обикновено започва още от последните месеци на лятото. И някои основни пособия родителите бързат да набавят предварително. А в стремежа се училището да се хареса на хлапето и то да ходи с желание, родителите се насочват към скъпи и модни аксесоари. Дори, когато става дума за подробност като химикалката. Ето няколко съвета за избора на химикалка от специалист.

За малките ученици и първолаците трябва да се купуват най-обикновени химикалки, без екстри. В този етап детето се учи да пише ченгелчета и не е разумно да се купуват скъпи.

- за най-малките не са подходящи и тези от вида „пиши-трий“, защото ги изкушават често да трият грешката и тетрадките им се съсипват;

- не е добре и да купувате ролер с търкалящо се топче, който е пълен с  гел. Той не е подходящ за малките ученици, защото затруднява изработването на почерка.

„Ако химикалката е тип ролер, това налага слаб натиск, когато детето изписва буквата или цифрата. А и чрез натиска то също помни как да я пише. Именно така се формира и почеркът. Писалките с гел затрудняват съществено този процес“, обясняват специалистите.

Снимка: Guliver / iStock

По-добре е децата да правят първите си опити да пишат с молив и той да не е кръгъл, а с плоски страни, който е по-удобен за хващане от малките пръсти на детето.
Графитът да е със средна твърдост – HB.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа