Къде живеят лападундите и тънкофините

Юбилейно издание в поредицата „Детски шедьоври от велики писатели“

11 юни 2020 г.

Илюстрация: Тоня Горанова

Вечеряли ли сте някога в Лапабург? А случайно да сте обикаляли из уличките на Клечоград? Знаете ли кои са крал Шкембан, професор Благофин и президентът Крамолин? А децата ви знаят ли? Сега е моментът да ги пратите на пътешествие из долната земя, родена във въображението на големия френски писател Андре Мороа.

Тези дни издателство „Лист“ пусна юбилейно издание на блестящата му повест „Лападунди и тънкофини“, с което отбелязва 90 години от създаването на творбата и 40 години от първата ѝ поява в България.
Използвани са преводът на Анна Сталева и илюстрациите на Тоня Горанова, познати и обичани от първото издание.
Специално за юбилейното Тоня Горанова оцвети чернобелите рисунки и създаде нови творби.

Историята в книгата се заплита около приключенията на братята Едмон и Тиери Дубъл в кралствата на дебеличките и дружелюбни лападунди и кльощавите, но раздразнителни тънкофини.
Когато момчетата попадат с ескалатора в долната земя, Лападундите и Тънкофините са на ръба на войната. Могат ли да я избегнат и каква роля играят двамата братя – ще разберете от 142-те страници на богато илюстрираната книга.

Тя ще е сред акцентите на издателство „Лист“ на предстоящия панаир на книгата пред НДК, а до края на юни се предлага с 30 процента отстъпка на сайта www.listpublishing.bg.
В тази пълна с радост и любопитни случки история познавачите на творчеството на Андре Мороа откриват и втори пласт – за съперничеството между Франция и Германия преди век. Финалът на книгата, писан преди 90 години, пък сякаш е предсказание за днешните времена, когато границите между държавите все повече остават само на хартия и хората пътуват свободно. Знаменателна е речта на господин Върлин, произнесена на площада на Постещите в навечерието на изборите: 
Лападунди и тънкофини трябва да образуват занапред само една нация – заяви той. – Защо да поддържаме варварските различия по тегло и обиколка на талията? Прав си, ако си под петдесет кила, и крив, ако си над петдесет? Такава ли е вашата политика? Но не и моята. Вижте горноземците! Няма ли там парламенти от тънкофини, председателствани от лападунд? Моряци лападунди, щастливи с жена тънкофина? Нека последваме примера им. Да основем нова сила, която ще бъде непобедима, защото ще бъде само една: Съединените щати на долната земя.

 

 

Коментари
Последни видеа