Новите татковци – доказателства в цифри

Отменят майката, справят се с всички грижи около бебето

Снимка: Guliver / iStock

Наистина има ново поколение бащи – те сменят пелени, къпят, приспиват, разхождат бебето в градинката, водят го на ясли, измислят специални занимания, имат „запазено време“ за децата си.

Анкета на famili.fr сред 1200 френски майки доказва това в цифри. Съвременните бащи наистина осъзнават отговорностите на бащинството и се включват във всички дейности, в които могат да отменят майката.

Таткото умее всичко

Той се справя перфектно с грижите около бебето, твърдят 75% от анкетираните майки. Той къпе, облича, храни и успешно сменя памперсите. 70% от татковците са натоварени редовно с тези задължения, въпреки че те (според мнението на майките) не харесват особено много тези ангажименти. Майките обаче признават, че са напълно спокойни и им се доверяват. Те могат да поверяват детето на партньора си, и то за дълъг период – например за целия уикенд.
Допълнително признание за бащината грижа и отговорност: 40% от майките твърдят, че се чувстват неспокойни, ако таткото не се намеси и не успокоява заедно с тях бебето, когато то плаче продължително.

Над 85% от мъжете влизат в родилната зала

И във важния момент държат ръката на любимата си. Останалите също са наблизо, но предпочитат да стоят и да чакат отвън, в коридора. Една седмица след като жената е родила, 70 на сто от мъжете остават край нея и бебето. А 74% вземат и отпуска по бащинство. И според майките единственото възражение, което партньорите им имат, е че този отпуск за таткото е много кратък.


Влюбеният

58% от мъжете целуват партньорката си, когато тя им съобщи, че е бременна. И нежното отношение не отслабва през всичките 9 месеца, сочи проучването. 44% от мъжете масажират бременната, за да облекчат болките в гърба и схващанията.

Разумният

Мъжете не се тревожат особено за пола на бъдещия наследник, нито пък за избора на име. Тревога номер 1 през цялата бременност е здравето на бебето. В деня на раждането 45% от татковците не предприемат нищо, за да празнуват. И според майките появата на бял свят на бебето не ги променя особено.


Снимка: Shutterstock

Толкова са мили

58% от татковците реват, когато за първи път видят бебето си.
Единствената черна точка за бащите е за нощния сън. 22% никога не стават нощем, когато бебето плаче. А 40 на сто го правят с надежда, че ще се случва рядко, като това според тях значи „няколко пъти на месец“.

Мона Василева

 

 

Коментари
Последни видеа