Японският феномен икумен

Или защо новите бащи в Страната на изгряващото слънце са перфектни

27 февруари 2018 г.

Снимка: Shutterstock

Бащите в Япония участват все по-активно във възпитанието и отглеждането на децата си – ето с какво е свързана тази тенденция и как изглежда съвременното японско семейство днес.

Съседът ми, 30-годишният Н-сан, изпраща жена си на работа. После, когато отварям кухненския прозорец, чувам как Н-сан се обръща към сина си на година и половина: „Сега ще ти направя такива вкусни спагети!

Вечер пък от дома им се носи весел бас и щастливо детско гласче – баща и син се къпят в тяхното офуро (типична японска вана).

Този баща е истински икумен – в думата присъства йероглифа ику, означаващ „възпитание“, и обозначава баща от ново поколение. Икумен се грижи за детето си много, прекарва повече време с него, играе по-активна роля в живота му, отколкото традиционния баща. И феноменът „родителство икумен“ набира скорост, като се отличава принципно – занимава се с желание с домашните задължения и с децата, разрушавайки стереотипа “мъжът е на работа, жената – вкъщи“.

Как започва всичко

Преди 20-ина години в Япония казвали: „Бащата възпитава с гърба си“, имайки предвид, че детето вижда татко си само, когато той излиза от къщи за работа. Примерът на бащата е учел на труд, усърдие и постоянство. Но пък малките не са чувствали близост с него и общуването между баща и син не е било никак лесно.

От 1990 г. нещата започват да се променят, след като въпросът за равноправието на мъжете и жените се повдига на държавно ниво. Сега и майките, и бащите могат да излизат в отпуск за отглеждането на детето, а лозунгите от типа: „Мъж, който не възпитава детето си, не може да се нарича баща“, не са рядкост.

Новият образ на бащата възпитател

За да поддържат семейния бюджет, японските майки започват да работят повече, а с домашните задачи все по-често се заемат бащите. Образцови мъже от ново поколение могат да бъдат видяни и в тв предавания, ориентирани към женската аудитория. Такива мъже са не само загрижени родители, но и добре изглеждащи, стилни, а понякога и екстравагантни – такива, по които се заглеждат младите японки, възкликвайки „Икумен!“

Така в японския език се появява специална дума, обозначаваща баща и мъж, участващ активно в семейния живот.

Как е в действителност

80 процента от съвременните японски татковци са уверени, че е нужно да работят и да възпитават децата едновременно, според допитвания. Но в действителност те стоят до късно в офиса, а отпуск за отглеждане на детето вземат само 3% бащи.

Интересно: Японските бащи отделят всеки ден на домашни задължения 1 час и 7 минути (а това е с 13 минути повече, отколкото преди 5 години). Те рядко се заемат с пазаруване, готвене и чистене, но с радост къпят детето или си играят с него, често го успокояват, когато плаче, или сменят памперсите му.

През 2013 г. стартира тв програма „Заедно с татко“, в която млади бащи показват как играят с деца от 3 до 6 г. (аналог на програмата „Заедно с мама“, която върви по японски тв канал повече от половин век). А някои мъже посещават специализирани курсове за отглеждане на децата, на които се учат да къпят, обличат и т.н.

Японският писател Тосимаса Ота препоръчва на бащите да играят с децата на игри, които не изискват специална подготовка – да се сражават с пластмасови мечове, да свиват рула от вестници, да играят на думи, на баскетбол с кошчето за боклук и др.

Япония все повече се интегрира в западния начин на живот, развива културни и семейни ценности. Японските татковци вече не мислят, че смяната на памперса е недостойно занимание за мъже.

Светлана Хорие, detstrana.ru

Адаптация Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа