Детето иска да тренира

Какво трябва да знаете, ако малчуганът пожелае да стане състезател

20 април 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Ако детето прояви желание на тренира даден спорт, не бързайте да го отказвате.

Спортът е изключително полезен за децата, тъй като им помага да изразходват събраната енергия. Освен това подпомага растежа им в правилна посока и работи активно срещу заседналия начин на живот.

Има разбира се, и някои детайли, с които е добре да се запознаете, преди да предприемете тази важна стъпка.

Какво не бива да правите

На първо място – не тръгвайте с очакването след един или два месеца да видите детето си на почетната стълбичка на победителите с медал на гърдите си. Колкото и да е талантливо то, всеки спорт има нужда от време, през което детето да научи не само правилата, но и да развие възможностите си. Така че се въоръжете с търпение.

Друга евентуална грешка е прекаленият натиск от страна на родителите, който би убил всяко желание за спортуване. Приемете, че след като детето се е запознало с някой спорт, може пък точно той да се окаже нелюбим и то да не желае повече да тренира. Да го насилвате да продължава не носи ползи, а дори може да му навреди, тъй като така то още повече ще се настрои срещу нещо и изобщо срещу спортуването.

Не е добре обаче и да се отказва при първата пречка или трудност. Затова е важно в такъв момент да подходите много деликатно, да поговорите с детето и треньора му, за да съумеете да спечелите още малко време. А ако и след това детето продължава да не харесва този спорт, ами – сменете го.

Какво да направите

На първо място подкрепяйте винаги детето си, какъвто и да е неговият избор. Все пак преценете дали и изборът е достатъчно разумен и подходящ за възрастта или възможностите му.

Не пропускайте да бъдете сред публиката, когато има състезание, и го уверете, че се е справило добре, дори и при загуба. Обяснете му, че всяка загуба е урок, който му помага да разбере къде греши, да промени това в правилна посока и да стане още по-добър на терена или в залата.

Детето трябва да знае, че вие вярвате в него и способностите му, за да се чувства и то по-уверено.

Задължително говорете с треньора и за безопасността, която трябва да осигурите на малчугана, за да бъдете и вие спокойни за здравето му. Ако например, порасналото дете пожелае да тренира планинско колоездене, то шлемът, който да предпазва главата му, е от жизненоважно значение. Дори един изящен спорт като художествената гимнастика, крие някои рискове за състезателите, за които е добре да помислите и се консултирате с треньорите предварително.

Соня Димова

Коментари
Последни видеа

Смелост

09 февруари 2023 г.