Искате да сте във форма

Ето 3 съвета, които ще подскажат как да започнете

03 юли 2021 г.

Снимка: Shutterstock

„Ако искате да сложите край на нездравословния, заседнал начин на живот и да започнете да променяте навиците и тялото си към по-добро – тази статия е за вас“, пише фитнес треньорът и консултант по хранене Страхил Иванов в своя блог Fitbg.net.

Истината не е в поредната бърза диета, нито в безкрайното лутане в тренировъчната зала. Без ясна цел. За да постигнете добри и трайни резултати, ще трябва да заложите на малко по-бавен, но ефективен и доказал се във времето подход.

Ето няколко съвета от къде да започнете с промяната.

1. Водете активно ежедневие

Модерният човек често се застоява на едно място, а това не е здравословно. Осигурете си около 60-90 мин. физическа активност на ден. Ако имате време – най-добре го прекарайте в залата, това ще е най-ефективния вариант. Но дори и да сте заети и да не разполагате с тази свобода – има начини да избегнете застояването и да останете активни.

10-15 минутни упражнения сутрин след ставане, повече ходене пеша и по-малко време зад волана, вечерни разходки, качване на стълбите, вместо возене в асансьора… Има варианти, възползвайте се от тях и постепенно тялото ви ще откликне на физическото натоварване и ще започне да се променя. А ако желаете, може да пробвате с лека домашна тренировка 2-3 пъти седмично. За начало ще е достатъчно.

2. Спазвайте добър хранителен режим

В днешно време все работим, все сме заети и все тичаме нанякъде. Това от своя страна се отразява на навиците ни, включително на храненето. Все по-често посягаме към нездравословната, готово-приготвена бърза храна и забравяме, че за да бъде здраво, на тялото му трябва качествено „гориво“.

За да подобрите своя хранителен режим, дори не е задължително веднага да се затворите в кухнята и да станете роб на тиганите. За начало – просто изхвърлете вредната храна от менюто си, намалете сладкишите и безалкохолното и наблегнете на зеленчуците, плодовете, месото и млечните продукти. Те са достъпни навсякъде. Месото и млечните продукти ще ви заредят с енергия и ще ви заситят, а плодовете и зеленчуците ще осигурят нужната доза витамини за деня.

А разнообразието от качествена храна ще осигури прием на достатъчно въглехидрати, белтъчини и полезни мазнини, които да подхранят тялото ти.

Правилната комбинация от макронутриенти за деня е толкова важна за здравето и визията, колкото е важно и качеството на храната, която приемате. А това бива пренебрегнато в много известни, но некачествени диети, като 90 дневната диета например.

Заложете не просто на диета, а на добър и пълноценен хранителен режим.

Продължението четете в Обекти.бг

Коментари
Последни видеа