Груповите спортове - лек за психичните травми на децата

US-учени с аргументи

22 юли 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Американската медицинска асоциация направи обширно проучване за влиянието на спорта върху деца, преживели травмиращи събития. Те анализират данни от над 10 хиляди деца. Според учените заниманията със спорт и активният начин на живот може да помогне за справяне с преживян стрес и психологически трудности.

Децата, които са се сблъскали с травмиращи събития и са натрупали негативен опит в ранна възраст, може да не са успели да преодолеят това и по-касно да развият депресия. Най-бързият начин да се справят, е като се запишат и практикуват групов спорт. Това установи екип с ръководител педиатърката д-р Моли Истерлин, научен сътрудник в службата по здравеопазване на САЩ.
Според нея педиатрите трябва да следят дали децата нямат психични травми. И, ако установят признаци, да препоръчват на родителите да ги включат в някакъв колективен спорт. 
Защото той осигурява на детето психологическа подкрепа. Тези занимания са много по-ефективни отколкото самостоятелните. Положителното влияние на отборните спортове не зависи от степента на натоварване, нито от продължителността на тренировките. Отчитайки всички останали фактори ( като и обстановка в семейството ), учените установяват, че в тези спортове има нещо, което прави детето психически по-устойчиво.

„ От колективните спортове, които децата практикуват, те могат да извлекат много практически жизненоважни уроци. Те трябва да тренират упорито, да играят, да разберат как да победят, но най-вече да се научат да губят. Всичко това намалява стреса, повишава самооценката и подобрява взаимоотношенията на детето с околните“, обяснява Рошел Ейми, доцент в катедрата по спортна медицина на Австралия.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа